Nieuwste aanwinst op het dienstrooster van Listenable is het Zweedse Marionette. Alweer Zweden, jawel, maar in tegenstelling tot wat kan verwacht worden, dit keer geen black of death metal. Integendeel zelfs, Marionette speelt een behoorlijk moderne hybride, met een flink pak invloeden van uiteraard de melodieuze death metalscene, maar ook een pak metalcore en zelfs wat lichte industrialwaanzin. Dat de heren ook nog eens beïnvloed zijn door de Japanse visual-kei (een flink gothic beïnvloede kledingstijl), neemt een mens er maar voor lief bij.

Wat alleszins vaststaat, is dat dit album twaalf behoorlijk furieuze nummers kent. De band neemt niet meteen gas terug, ook al zit er flink wat afwisseling tussen de brute en wat eerder normale passages. In de brutere stukken is duidelijk dat deze jongens hun oor te luisteren hebben gelegd bij de georkestreerde waanzin van een Strapping Young Lad: de ware geluidsmuur die als een pletwals over de luisteraar heen rolt, de geschifte krijsvocalen en de lichte dissonantie, het zou uit de koker van SYL-opperhoofd Devin Townsend kunnen komen. Met dat verschil dat Marionette ietsjes minder geniaal is, maar dat is een detail. De metalcore zit hem dan weer vaak in de loggere passages, doorspekt met breakdowns en zeer zeker ook in de afwisseling tussen de schreeuwerige en de melodieuze zang. Dat laatste wordt gelukkig niet al te vaak toegepast, waardoor dit sextet niet in de val trapt van zovele afgezwakte metalcorebands. Wel integendeel, het tempo wordt doorlopend opgedreven en hoog gehouden en de brutaliteit knalt van het plaatje. Matig minpuntje is dat de tracks na verloop van tijd een tikje inwisselbaar worden, maar deze jongens zijn nog groen achter de oren, dus dat kan wel verholpen worden, zolang ze niet softer gaan worden, uiteraard.

Met 'Spite' levert dit combo een uiterst aardig visitekaartje af, dat in ieder geval veel moois belooft voor de toekomst. Het is dus nu dan ook aan de heren om te bewijzen dat ze het kunnen waarmaken.

Meer over Marionette


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.