De Canadese Martha Wainwright is al haar hele leven in muziek ondergedompeld: haar moeder en tante vormen samen het folkduo Kate en Anna McGarrigle, haar vader is de illustere singer-songwriter Loudon Wainwright III en ze heeft een succesvolle tournee in het voorprogramma van broer Rufus Wainwright achter de rug. Naar eigen zeggen heeft ze zo lang gewacht met het uitbrengen van haar eerste album omdat ze op zoek was naar de juiste producer, maar haar geduld levert haar meteen ook een beloning op: Wainwright klinkt op haar eerste muzikale uiting meteen zo volwassen dat ze de leeuwensprong van onbekend talent naar gevestigde waarde neemt. Deze blitzcarrière wordt toegejuicht door zowel de betere pers als door al even getalenteerde collega's, zoals de electro-folkzangeres Beth Orton.

Deze speciale uitgave van Martha Wainwrights eerste langspeelalbum is zonder twijfel een verrijking van het origineel geworden. De oorspronkelijke 13 songs worden aangevuld met drie bonustracks van minstens even hoog allooi, waaronder een duet met broer Rufus Wainwright ('Bring Back My Heart'). Hoogvliegers zoals 'Far Away' en de singles 'Factory' en 'When the Day is Short' nestelen zich dadelijk in het muzikale geheugen door hun no-nonsense teksten en rake melodieën. Wainwrights grote kracht ligt in haar combinatie van de emotionele directheid van country en de muzikale inventiviteit van folkmuziek. Haar grote invloeden zouden haar moeder en tante zijn, maar op dit album is de aanwezigheid van Joni Mitchell, een van de grote dames uit de popgeschiedenis, niet te onderkennen. De platen van deze folkartieste uit de jaren zestig en zeventig vinden een sterke weerklank in Wainwrights songs. Dit niet enkel door de instrumentale keuzes, zoals hier en daar een weemoedige klarinet ('Who Was I Kidding'), maar ook door de melancholische onderwerpen en de intelligente teksten ("Dear, dear man / Be nice to your girl / She knows that you could / Live without her" uit 'This Life').

Martha Wainwright drukt zich muzikaal uit middels een unieke mengeling van rock, folk, country en chanson, en heeft zichzelf met deze plaat een ontzettend potentieel aangemeten. Zonder twijfel zal dit album op evenveel sjieke salontafels als rommelige studentenbureaus belanden. De singer-songwriter bevrijdt zich dankzij dit sterke debuut meteen van de toch hoge verwachtingen geschapen door haar imposante familiale achtergrond en heeft voor zichzelf alvast een plaatsje veroverd in het muzikale landschap.

Meer over Martha Wainwright


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.