Deze split-cd is ondertussen al zo'n drie jaar oud, maar ze was wel nergens meer te verkrijgen. Dat hebben de mensen van Earache ook ingezien en dus besloten ze om dit kleinood opnieuw uit te brengen. Op een klein half uur presenteren zowel Misery Index als Commit Suicide drie nummers, twee eigen composities en een cover. Beide bands zitten in het death metalvaarwater, al heeft Misery Index lichte referenties naar hardcore en neigt Commit Suicide eerder naar grindcore. Hoe het ook zij, Misery Index is duidelijk de meerdere van Commit Suicide en voorziet de wereld van twee "nieuwe" splinterbommetjes.

Misery Index is voortgekomen uit ex-leden van brute death metalband Dying Fetus. Die laatste was trouwens een buitenbeentje aangezien de leden een duidelijk politiek links engagement innemen. Dat zet zich verder bij Misery Index, die nog net dat beetje meer politiek getint zijn. Vandaar ook dat hun songs vaak handelen over dingen als dierenmishandeling, armoede, hongersnood en falende politieke systemen en voorzieningen. Gelukkig kan Misery Index dat verpakken in brute death metalorgie├źn die beklijven. Hun hak-op-de-tak structuren zijn minder prominent aanwezig dan vroeger en de tracks klinken organischer. De gore maar behoorlijk verstaanbare strot van frontman Jason Netherton mag vol overgave de teksten declameren met een gedrevenheid om 'u' tegen te zeggen. Het geheel maakt dat de bijdrage van Misery Index voorbij is in een wip. Het is jammer dat niet hetzelfde kan gezegd worden van Commit Suicide. Deze band trapt haast onafgebroken het gaspedaal in en laat geen ruimte voor subtiliteit. Dat doorrazen kan nog door de vingers worden gezien, maar het is de strot van brulkikker Scott die nefast is voor het geheel. Zijn geblaf klinkt als een onafgebroken luidruchtige boer. Er vallen geen lettergrepen te ontwaren, laat staan woorden. Op die manier wordt Commit Suicide gecatalogeerd als complete eenheidsworst. Daar kan hun cover van grootheden Death geen moer aan veranderen.

Als aardig hebbedingetje is deze split-cd zeker een aanrader, al is het maar omdat Misery Index bewijst dat zij best een grote band kunnen worden. Hun death metal klinkt aanstekelijk en eigenzinnig. Commit Suicide komt minder goed uit de verf en mag denken aan meer afwisseling inbouwen. Het lijkt echter behoorlijk vreemd mocht iemand hier de volle pot voor betalen, dus hopelijk ligt dit plaatje voor een zacht prijsje in de winkels.

Meer over Misery Index / Commit Suicide


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.