"Mist komt terug in de herfst", zo luidt de aankondiging van deze plaat. Dat deed deze Nederlandse indieband overigens op een ludieke manier: door elke maandelijkse nieuwsbrief te voorzien van een mp3 van deze derde langspeler, zodat de fans bij mondjesmaat en volkomen gratis het nieuwe materiaal op zich konden laten inwerken. Wie deze trein heeft gemist, kan zich nu dus de volledige plaat 'Period' aanschaffen, een actie die elke liefhebber van alternatieve lofi-pop kan aangeraden worden.

Ondanks dit leuke internetverhaal ('Mist: Period') was de band zichzelf wat kwijtgespeeld door verplichte deadlines en de overwinning van elektronica op livemuzikanten. Hoog tijd dus voor Rick Treffers en Ivar Vermeulen om de koe even terug bij de horens te vatten. Het gevolg is een band met een nieuwe bezetting en een plaat met meer popmuziek en toegankelijkheid dan ooit tevoren. Licht herwerkte versies met een voltallige band en een schare aan gastmuzikanten laten hun sporen na. 'Period' blijkt een erg diverse reis doorheen de melodieus sterk onderbouwde muzikale wereld van de twee blijvende peetvaders van Mist. Het kenmerkende huiskamergevoel is nog veelal aanwezig (zoals in het schuifelende click'n'cut-nummer 'Grand and Humble'), maar geen noodzaak meer. Zo plaatst 'Red Car' een stevige rockpunch in het gezicht. Verder vertrekt Mist duidelijk van eenvoudige gitaarsongs, maar wordt niet geaarzeld die te kruiden met soms overheersende elektronische 'spielereien'. Een term als psychedelica is hier niet uit de lucht gegrepen. Bovendien bedient de groep zich nog steeds van de erg warme, ontvankelijke stem van Rick Treffers waardoor liedjes als 'Surrender' of het leuke 'Going On' (denk aan 60's nostalgie van Simon en Garfunkel) haast een godenstatus krijgen. Mistig of beneveld is deze cd dus in geen geval, wel opvallend lentefris en opgewekt. Verwacht echter geen duidelijk muzikaal verhaal, maar een verzameling met gesuikerde versnaperingen met soms experimentele kleuren. 'Period' gaat, ondanks een wat afremmend einde met trage en eenvoudige nummers, dan ook voor de lange levensduur.

Laat 'Period' het levende bewijs zijn dat een goede heroriƫntatie geen kwaad kan. Deze fijne Nederlandse band heeft een soort van modern hippieplaatje gemaakt waarin kunst, eenvoud en plezier elkaar vinden. Het Spaanse label Astro Discos geeft een extra internationaal smaakje mee en met bijdragen van ondermeer Bloem de Ligny of Lydia Wever van Brown Feather Sparrow gaat het zeker ook allemaal de goede kant op. Of dat een grote doorbraak in het soms kortzichtige Vlaanderen mag betekenen, is echter nog maar de vraag.

Meer over Mist


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.