Het is alweer een aardige tijd geleden dat de Jamaicaanse familie Morgan besloot om muzikaal de liefde te verkondigen. Morgan Heritage werd een wapenfeit. Met hun gospel-achtige, poppy reggae wisten ze al snel veel harten te beroeren en kregen ze, mede dankzij de excellente single 'Don't Haffi Dread' wereldwijde faam. Dat resulteerde vorige zomer in een aantal optredens op grote Europese, niet reggae gerichte festivals. Deze doorbraak wordt op zijn beurt weer gevierd met een uitgebreide live dvd. Wat kan het leven toch mooi zijn.
Globaal bekeken bestaat deze dvd uit 3 delen: 1 volwaardig optreden in Paradiso, een samenknipsel van 3 optredens op Parkpop, Paleo Festival. En Paradiso (dat van diezelfde beelden gebruikt maakt en dus wel af en toe een herhaling inhoudt van deel 1) en een interview, achter de schermen, en infogedeelte. Deze 3 delen volstaan alleszins ruimschoots voor een grondige kennismaking met Morgan Heritage, om voor een leuke sfeer te zorgen, maar ook om te kunnen doorgronden waar de band muzikaal voor staat. En dit laatste is natuurlijk erg belangrijk.
Het optreden in Paradiso opent vrij stroef. Hoewel de band na een spetterende aankondiging meteen al zijn kruit verschiet met een snelle versie van 'Don't Haffi Dread' en verder met veel zang het publiek tracht op te peppen, komt er toch pas na een kwartiertje wat beweging in de zaal. Pas vanaf het ogenblik dat frontman Peter even buiten adem geraakt en minder tracht te overdonderen met zijn spraakwaterval weet het publiek de uitstekende muzikale capaciteiten van Morgan Heritage duidelijk te appreciëren. Het komt dan ook aardig van pas dat er naar het einde van de set meer en meer ruimte vrijkomt voor instrumentale dubs, solo's of virtuoze partijen. Daardoor komt er ook meer interactie tot stand met het publiek, wat resulteert in een mooie gezamelijke ode aan de 'ganja' rokers in 'Nice Up You Medi'. Verdere vocale intermezzo's van de zwaarlijvige zuster Uma met een diepe soulstem of van een ragga scanderende broer Mojo dragen in elk geval bij tot de dynamiek van het optreden. De combinatie tussen rootsreggae en moderne Caraïbische hitmuziek wordt duidelijk gesmaakt in Amsterdam. Spijtig genoeg stoort de piepende draadloze microfoon van zanger Peter Morgan mateloos bij intensieve beluistering en dreigt een nummer als 'More Teachings' daardoor onder zware hoofdpijn gebukt te gaan. Hoogtepunt van het concert is ongetwijfeld 'Down by the River' waar oudste broer Cramps met zijn warme en volle stem zonder enige begeleiding een melancholische ballade ten beste geeft. Doordat de band naderhand mee invalt, wordt een leuke climax gecreëerd.
De '3 in 1 mix' die broer Mojo gecompileerd heeft geeft van dezelfde deeg wat koek. Hoewel nu blijkt dat Morgan Heritage ook in openlucht gerust een menigte kan beroeren (zelfs als die niet specifiek reggae-minded is), zit er weinig muzikaal nieuws in dit gedeelte. Zelfs de intro met de alombekende single is gelijkaardig. Een paar interactieve momenten met het publiek dragen wel weer bij tot de leuke sfeer, maar zijn natuurlijk ook maar verknipte hoogtepunten uit verschillende concerten. Wie er plezier aan heeft om ook eens achter de schermen van een festival te gluren, komt in elk geval nog stevig aan zijn trekken op deze dvd. Verdere info is echter geheel bestemd voor de doorwinterde fans. Die mogen dan ook gerust blij zijn met deze documentaire.

Meer over Morgan Heritage


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.