Morten Veland is bij de meeste mensen vooral bekend van zijn werk met Tristania en Sirenia, niet toevallig twee van de meer bekende en rijkelijk gearrangeerde gothic metalbands die er zijn. Maar waar bij Morten's hoofband Sirenia de vrouwelijke vocalen steeds meer en meer de bovenhand nemen, blijkt dat de man ook nog een zwik materiaal bijeen had gepend dat voor zijn hoofdband net iets te extreem was. Het resultaat is Mortemia, een uitmuntend stukje duistere gothic metal waar de brave man zowat alles voor zijn rekening nam.

Geen zoetgevooisde dameszang op dit plaatje: Morten gebruikt enkel en alleen zijn diepe putgrom, die net als altijd heerlijk grofkorrelig en goed verstaanbaar klinkt. Het zou natuurlijk onzin zijn om te beweren dat zijn typische schrijfstijl afwezig is. Dat verklaart waarom ook nu weer de nummers bijzonder rijkelijk gearrangeerd zijn en voorzien van een heus koor en tal van klassieke instrumentatie. De strijkers zijn alomtegenwoordig en dat geeft het geheel een diepgang die veel andere bands missen. Bij Mortemia maken ze immers integraal deel uit van de songs in plaats van louter als opvulling te dienen. De ritmepartijen zijn uiterst solide: bas en drums zijn de stevige ruggengraat voor de potige gitaarriffs van Veland. Het fijne werk moet van de klassieke instrumenten komen, al zijn er geregeld opzwepende melodielijnen te horen. Het geheel klopt als een bus en dat zorgt er dan ook voor dat songs als het vrij brute 'The Pain Infernal and the Fall Eternal' of 'The Vile Bringer of Selfdestructive Thoughts' meer dan met scherp schieten. De mistroostigheid spat trouwens van het album af. Het is bijzonder heuglijk om te merken dat gothic metal nog steeds kan gemaakt worden zonder er meteen een lieflijk ogend zangeresje bij te halen, iets dat Paradise Lost onlangs overigens onlangs wist te bewijzen. Mortemia mag zich met enige trots daar naast posteren, want ook hier is het songmateriaal van uitstekende kwaliteit.

Dat Morten Veland in staat is om sterke songs te pennen, wist de mensheid al langer. Maar vermoedelijk hadden weinigen verwacht dat hij nog eens op de proppen zou komen met zo'n zware en behoorlijk brute schijf als 'Misere Mortem'. Hulde!

Meer over Mortemia


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.