Buiten de gevestigde waarden werd er de laatste tijd in hardcore een beetje aangemodderd. Te weinig bands wisten met platen naar buiten te komen die de luisteraars van hun sokken bliezen en die volledig volgens het adagium van de originele hardcore werden gemaakt. Most Precious Blood heeft dat wel perfect gedaan. Geen geknoei met emotionele passages (lees: zachte stukken) maar stevig beukwerk dat links en rechts een tikje wordt opgesierd door wat schaarse elektronica. Aan de hoofdbrok, zijnde nietsontziend gitaargeweld, werd niet getornd en 'Merciless' is mede daardoor een uitmuntende plaat geworden.

Most Precious Blood is een band die de controverse niet schuwt. Hun vorige album had een hoes waarop de Madonna met een bom stond afgebeeld. Deze keer is er een lijk te zien dat bedolven ligt onder een berg post. Kort gezegd: het kan niemand schelen dat die persoon dood is. De band is gelukkig heel erg 'alive and kicking' en geeft iedereen een fikse mep op het aangezicht. De logge gitaarmuur die wordt opgetrokken door Justin Brannan en gitariste Rachel is quasi onverwoestbaar. Eenvoudige betonnen riffs worden voorzien van vlijmscherpe 'hooks' en boren zich een weg naar het geheugen. Niet alleen dat, maar de oerkracht die deze moloch losweekt zet alle ledematen aan tot wilde razernij. De opgefokte vocalen van Rob Fusco zijn daar ook debet aan. Echt schreeuwen doet hij niet, maar hij zit steeds op het randje en klinkt bijzonder kwaad op alles en iedereen. Precies door die agressie en de onderhuidse spanningslijn geconstrueerd door de band, grijpt Most Precious Blood een mens bij het nekvel om die pas los te laten na de laatste tonen van dit schijfje. Dat Most Precious Blood spaarzaam gebruik maakt van samples, industrialtonen en een beetje strijkers verruimt de klank, wat de band enkel ten goede komt. Wilde gitaarmuziek is en blijft de hoofdmoot en afgaande op wat te horen valt op 'Merciless' lijkt het niet dat de band dit snel zal opgeven.

Voor hardcore-leken lijkt elke band mogelijk op de andere, maar Most Precious Blood staat mooi afgetekend binnen dat genre. 'Merciless' klinkt helemaal af, de band laat nergens een steekje vallen en het songmateriaal is oersterk. Wie de primaire driften eens de vrije loop wil laten gaan kan dat makkelijk op de tonen van deze plaat.

Meer over Most Precious Blood


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.