Geen nieuw album van deze heren, wel een heruitgave. Necrophobic is altijd een beetje het ondergewaardeerde buitenbeentje van de Scandinavische death- en black metalscene geweest. Het is nu eenmaal zo dat hun eerste platen (waaronder deze) niet de legendarische status hebben gekregen als een 'Left Hand Path' (Entombed). Eigenlijk ten onrechte, want wat Necrophobic op deze plaat liet horen, was een sterke mix van black en death metal die smaakte naar meer.

 Allicht is het te wijten aan het feit dat de heren zelf een mix van extreme genres brachten die hen destijds wat heeft laten voorbijsteken. De zang is immers snijdend en scherp en zowel qua occulte thematiek als in sommige snellere passages duikt meer dan eens het black metalgevoel op. Echter, daar staat dan weer evengoed tegenover dat Necrophobic tegelijk uit alle poriën death metal ademt. Hoe het ook zij, het is wel aardig dat 'The Nocturnal Silence' opnieuw op de mensheid wordt losgelaten, want dit is absoluut een schijf die ook vandaag relevant is.

 Voor een debuut liet dit album een groep horen die niet alleen erg goed op elkaar was ingespeeld, maar tevens een band die wist waar ze naartoe gingen. De epische en snijdende gitaarpartijen klinken erg helder en zijn ruimschoots voorzien van pakkende melodieën. Elk nummer past perfect binnen hun eigengereide mix, en toch zit er telkens meer dan voldoende variatie om het geheel boeiend te houden. De zang is raspend en klinkt gemeen, precies zoals het hoort. Snelheidsduiveltjes zijn niet hyper, maar juist snel genoeg om het bloed sneller te doen koken, terwijl de langzamere passages een sinistere ondertoon krijgen die menigeen van schrik de gordijnen kan injagen.

 Een uitschieter noteren is onbegonnen werk, en precies daardoor is het nog steeds onbegrijpelijk dat Necrophobic altijd vanaf de zijlijn heeft geopereerd. Of de heren er zelf van wakker liggen, is nog maar de vraag. Gelukkig heeft de band altijd geopteerd voor kwaliteit, en als de prijs daarvoor een mindere bekendheid is, dan is dat ook maar zo. Death of black metalliefhebbers doen er alvast goed aan om deze schijf alsnog in huis te halen, mocht dat nog niet gebeurd zijn.

Meer over Necrophobic


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.