Een legende komt opnieuw tot leven. Het is het label Grönland dat de droom van het overgebleven lid van het spraakmakende krautrockduo Neu! - Michael Rother - waarmaakt. Opzet is immers om het baanbrekende muzikale materiaal van deze band, die in één adem kan genoemd worden met het legendarische Kraftwerk, ook voor de nieuwe generatie onder de aandacht te brengen. Een monsterbox van zomaar eventjes vier elpees in een ontzettend mooi kleedje is het resultaat. De twee officiële Neu! releases worden immers aangevuld met een nooit eerder uitgegeven maxi met live opnamen, door Rother afgewerkte sessies, een exclusief t-shirt (het eerste en enige Neu! merchandising-item ooit) en bergen foto’s van ondermeer popfotograaf Anton Corbijn.

Het moet wel een grap zijn, een monsterbox als deze naar de pers toe promoten met een kartonnetje met één audio-cd en een dvd met wat foto’s, recensies en persknipsels. Zoiets maakt het natuurlijk niet eenvoudig een oordeel te vellen over het feitelijke totaalproduct. Wat er ook van zei, Neu! is overduidelijk één van die peetvaders van het nog steeds onderschatte krautrockgenre. Door klassieke gitaarmuziek te ‘kruiden’ met elektronische klanken van zelf ontworpen synthesizers, ontstond in de jaren ’70 de basis van de elektronische muziek.

‘Neu! ‘86’, het enige audioschijfje in de promobox, kan met enige verbeelding een nieuwe plaat van de band genoemd worden. Michael Rother heeft immers oude, onafgewerkte mastertapes opgefrist en aangevuld, met respect voor de oorspronkelijke ideeën. Zo blijkt dat de dertien weliswaar weinig samenhangende tracks op het album nog erg fris en hedendaags overkomen. Van de melodieus sterke synthesizersong en Kraftwerk-alike ‘Dänzing’ tot een iets stuggere, instrumentale gitaarwandeling ‘Drive (Grundfunken)’ waar de elektronica dan weer heel erg ver weg lijkt, telkens weer Rother met zijn ‘nieuw’ oud werk aardig te charmeren. Een eenvoudige structuur en aantrekkelijke, haast zomerse klanken zorgen in elk geval voor een grote toegankelijkheid. Uitzondering op deze simpele, efficiënte songs is tevens één van de creatieve kleppers. De heerlijk door elkaar geklutste, rommelige dancetrack ‘La Bomba (Stop Apartheid World-Wide!)’blijkt een soort van computergestoorde dollemansrit door een new wave gestuurde wibbly wobbly wereld van Neu!.

Een korte, weinig beduidende minimale soundscape niet te na gesproken, is ‘Neu!’86’ goed voor een dozijn leuke en mooie, tijdloze nummers. Dit album is dus zeker het aanschaffen waard. Wie het allemaal in een groter geschiedkundig kader wil plaatsen, moet zich natuurlijk de hele vinylbox aanschaffen, maar zal daar tegelijkertijd aardig voor in de buidel mogen graven, want de officiële prijs bedraagt net geen €120.

Meer over Neu!


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.