Het verhaaltje van NOFX is redelijk simpel: in de jaren tachtig hing de band van Fat Mike wat rond in Amerika en nam enkele albums op. Toen begin jaren negentig gitarist, trompettist en stemmenimitator El Hefe deze punkers vergezelde, ging alles hen plots voor de wind. Klassieke punkalbums als 'Punk in Drublic' (1994), 'Heavy Petting Zoo' (1996) of 'So Long and Thanks for All the Shoes' (1997) bezorgden NOFX wereldwijde faam. De groep is al zo'n dikke tien jaar dé voortrekker van het moderne punkrockgenre, stoeit voluit met ska-invloeden en gaf zowat elke andere punkband het nakijken toen ze in 1998 de achttien minuten durende progressieve punk-mini-opera 'The Decline' op de mensheid loslieten. Ondertussen zit de groep bij Fat Wreck Chords (het alom gerespecteerde label dat trouwens werd opgericht door frontman Fat Mike zelf) en deze mini-CD is een voorsmaakje voor hun nog te volgen nieuwe album 'Wolves in Wolves' Clothing'.

Zes nummers, dertien minuten muziek. 'Never Trust a Hippy' is een korte maar zeer krachtige vuistslag op tafel die schoon schip maakt met mensen die denken dat veertigers geen punkrock meer kunnen produceren. Opener 'Seeing Double at the Triple Rock' steekt van wal met harmonische gitaarkleuren en verraderlijk strakke drums. Ook de melodische achtergrondzang en vrolijke sfeer zijn nog steeds een direct herkenbaar NOFX-handelsmerk. Het tragere, ska-getinte 'The Marxist Brothers' bevat daarentegen zelfs een stiekem orgeltje, maar het overtuigt net niet zoals het zou moeten. De groep herpakt zich in een oogopslag: de Vagina Dentata-cover 'Golden Boys' is met een humoristische a capella intro en een dubbele gitaarsolo achteraan een waarlijk schitterende punkkraker. In het simpele maar knap geschreven 'You're Wrong' zijn dan weer enkel Fat Mike's stem en akoestische gitaar hoorbaar, waarbij een mens meteen terugdenkt aan de 'Punk in Drublic'-tijden. Een tekstlijn als "You're wrong for hating queers / and eating steers / if you kill for the thrill of the hunt / You're wrong 'bout wearing fur / and not hating Ann Coulter / cuz she's a cunted cunt" vertelt ons dat dit viertal nog geen haar veranderd is. Hun typische eigen stijl is onmiddellijk herkenbaar maar verveelt geen seconde: het blijft onderbouwd en overtuigend. De pittigste song is 'Everything in Moderation (Especially Moderation)': een killerriff, een krachtige stem en melodische drumfills zorgen ook hier voor punk op topniveau.

'Never Trust a Hippy' is een opgewekt, goed geproduceerd en afwisselend werkje geworden waarmee de status van deze grappenmakers in skatebroek rustig hoog zal blijven gehouden worden. Fat Mike is ondertussen een meer dan degelijke zanger, de gitarentandem van Eric Melvin en El Hefe is volledig in balans en drummer Erik "Smelly" Sandin is een wandelende metronoom. NOFX blijkt nog steeds de meest amusante punkbende van vandaag te zijn. Als voorsmaakje voor het nieuwe album kan dit tellen. Het publiek wil meer.

Meer over NOFX


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.