Het relatief kersverse Antwerpse metalcorekwartet Notti Del Terrore presenteert met deze even cryptisch als sprekend getitelde '3-TR-DIY' zijn eerste, drie songs ('3-TR') tellende, compleet zelf opgenomen ('DIY') ep, waar als bonustrack nog een extra demonummer opstaat. De '3-TR' kan even goed staan voor het feit dat de band ('TR') tijdens deze opnames in homestudio The Game Room slechts een trio ('3') was, maar alle speculaties daaromtrent even terzijde: dit kort maar krachtige schijfje bevat belovende elementen.

Na een ietwat bevreemdende lofi-computerintro schiet opener 'Contemplation Feeds the Anger' meteen uit de startblokken: wat meteen opvalt is dat alles lekker strak klinkt, en dat de hoekige gitaarritmes ook overal garant staan voor een stevig headbanggehalte. Zware grunts worden evenwichtig afgewisseld met cleane zang, net als in de tweede track 'Unaware', waarin die combinatie extra geslaagd klinkt, en zelfs een onverwachte maar eens zo aangename Faith No More-invloed zou kunnen verraden. Recht-door-zee-beats delen hun plaats met dubbele basdrumgrooves, terwijl de geluidseffecten in deze song (met een eervolle vermelding voor die systematisch terugkerende kerkklok) zelfs een vintage White Zombie-achtige horrorsfeer oproepen. De gitaarsolo op het einde mag dan nog een tikje te gereserveerd klinken, de naar achteren gemixte maar pompeuze achtergrondzang en de ietwat cheesy synths in de outro (een net niet verstopte Nine Inch Nails-vibe, iemand?) zijn zo old school als maar kan.

NDT houdt eveneens van humor: de stem van iemands geweten heeft de luisteraar nog maar net een overduidelijk "zet dat af!" (létterlijk) ingefluisterd, of de derde track 'Downside of War' zet van wal met een bedoeld rommelige, eveneens komisch aandoende spoken word-intro ("I am turning my antenna now, so you can hear me better now" in het mooiste Amerikaans-met-haar-op), waarna een erg opzwepend deathmetalcorenummer met gortdroog gecompresseerde noisegitaren en lekker klinkende nineties-invloeden met de deur in huis valt. Afsluiter 'Judge and Executioner' mag dan een demo-opname zijn, deze song klinkt wel het agressiefst van de hele ep: een compleet gelimit totaalgeluid zorgt in combinatie met geluidssamples voor een bijna filmisch effect, een slechts schijnbaar verdwaalde blastbeatsectie en melodische gitaarintermezzi incluis.

'3-TR-DIY' laat een metalband horen die wel eens zijn eigen stempel zou kunnen doordrukken: de vier songs tonen moderne metalcore, doorspekt met porties heftige industrial, alternatieve rocksferen en gedoseerde oude-school-elementen in een thrashy sausje. Het enige nadeel van deze ep is de stijve, te pc-achtige productie: de geprogrammeerde drumsamples zorgen voor een opvallend gebrek aan swingende flow, waardoor de songs nooit écht helemaal losbarsten. Dit kleine euvel zou op podium en in de toekomst echter moeten kunnen worden rechtgetrokken, zeker nu de groep sinds kort een ervaren metaldrummer van vlees en bloed in de rangen heeft. Zet dit dus misschien nog niet metéén af.

Meer over Notti Del Terrore


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.