Ondanks het feit dat er in Finland getalenteerde metalbands uit de sneeuw groeien, blijkt dat er zowaar een heuse nationale wedstrijd is om veelbelovende jonge bands te ontdekken. Om maar te zeggen dat dit keer Oddland de winnaars waren van diezelfde wedstrijd. Ergens niet onbegrijpelijk: de heren klinken erg matuur op 'The Treachery of Senses', en hun progressieve metal is allesbehalve simpel. Dat levert hen echter ook een paar minpuntjes op.

Wat vaak – erg vaak – opvalt op deze plaat, is dat Oddland met veel plezier goochelt met tempowisselingen en aparte ritme-indelingen. Dat geeft het geheel een meer dan interessante kijk op muziek, maar lijkt soms ook de flow van het geheel wat te doorbreken. Zo heeft opener 'Above and Beyond' op de achtergrond een heerlijk intricate en afwisselende gitaarlijn, maar wordt de aandacht gezogen naar de tegendraadse ritmeriffs, die luisteraars snel op het verkeerde been zetten. Dat is trouwens een truc die de band meer dan eens herhaalt.

Die tweeledigheid speelt als een sluimerend vuurtje doorheen elk nummer: doorgaans weet de band een bijzonder aantrekkelijk pakket te brengen, dat achter elke noot en elke hoek wel een verrassing herbergt, maar soms is het net iets té. In bepaalde gevallen is minder ideeën in een enkele song stoppen geen slecht idee, maar Oddland kiest resoluut de kaart van veelzijdigheid. Voor de meer wiskundig aangelegde muziekliefhebbers is dit dan ook meer dan smullen geblazen, maar voor velen zal het simpelweg te abstract worden.

Dat gezegd zijnde, zitten er voldoende puike dan wel mooie momenten in het geheel, het vraagt enkel wat doorzettingsvermogen. Misschien dat Oddland in de toekomst de intricate spullen nog steeds gebruikt, maar iets meer ten dienste van de song stelt, maar voorlopig is het echt een band voor techneuten. Het staat nu al op een hoog niveau, dat staat buiten kijf, en het mag niet verwonderen dat de heren deze prestigieuze wedstrijd gewonnen hebben. 'The Treachery of Senses' is alleszins een plaat die tijd moet krijgen om te groeien. Wanneer dat klinkt als een uitdaging, dan is dit het geknipte muziekje.

Meer over Oddland


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.