Het achtste deel van Ontayso’s ‘Abstract Serie’ is niet meteen het meest toegankelijke. De idee dat de abstracte, egale hoestekening aanleiding heeft gegeven tot het schrijven van de minimalistische ambientmuziek, is natuurlijk met een korrel zout te nemen. Maar de blauwzwarte, industrieel ogende hoes lijkt toch zwaar werk te beloven. Het lijkt echter of de Belgische elektronicafetisjist het visuele inspiratieverhaal zelf wil relativeren. Deel acht is net zowat het ijlste, meest dromerige werk in deze mastodont van een reeks.

Een term als minimalisme is meer dan ooit noodzakelijk. Koen Lybaert ofte Ontayso is specialist in lange, veelgelaagde drones met een bezwerend, traag repetitief karakter. Een voorzichtige omwenteling of omschakeling naar een andere grondkleur doet het geheel evolueren, terwijl onaards diepe loops of zeldzame ritmische tics voor een hallucinerende cadans zorgen.

Gedurende de verhaallijn van deze één track durende cd-r treedt de nevelige droommuziek enkele keren expliciet naar voren, maar de voornaamste beweging speelt zich af in een verre, op het eerste gehoor uniform klinkende achtergrond. Het is die laatste die toch vrij metaalachtig en industrieel overkomt. Een kille, holle wind trekt zelfs door de best geïsoleerde kamer heen.

Om het holle ambientgevoel toch wat te ontluchten, voorziet Ontayso in zijn uit verschillende etappes bestaande monsterrit ook enkele dubmomenten en –effecten. Zo kent dit album op tweederde van zijn goed zestig minuten durende reis een fabuleus ritmisch hoogtepunt met veel omwentelende echo’s. Een diep percussief ritme maakt dit bijna dansbare deel tot een prachtig stuk multidimensionale, geestesverruimende elektronica.

Langzaam maar zeker klimt dit magnum opus van Ontayso naar een einde toe. Daarin zijn ook enkele grotere lijnen te trekken. Zo kent ook dit werk weer een mooi op- en neergolvend verhaal, een prachtig, expliciet dubmoment en een minimaal, moeizaam begin. Ook al worden de verschillende edities inmiddels een beetje inwisselbaar, het resultaat blijft indrukwekkend .

Meer over Ontayso


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.