Een harmonieorkest - en geen fanfare omwille van de klarinetten en dwarsfluit - van negentien muzikanten met een punkspirit die net zo graag tussen het publiek staan als op het podium en gegarandeerd voor ambiance zorgen, zo zou je het Orchestre International Du Vetex kunnen omschrijven. Ontstaan uit een grensoverschrijdend sociaal-artistiek project dat muzikanten uit Doornik, Kortrijk en Rijsel samenbracht, bracht dit gezelschap een tweetal jaar geleden het felgesmaakte 'Le Beau Bazar' uit, een samenraapsel van traditionele Balkanmuziek en op dat genre gebaseerde eigen composities. Intussen zijn er tientallen dergelijke orkestjes ontstaan die zich door Oost-Europa hebben laten beïnvloeden. Het is nog maar de vraag hoe lang die groepen de nodige inspiratie bijeen zullen blijven rapen zonder in herhaling te vervallen. De mensen van "de Vetex" (de naam komt van de vroegere textielsite in Kortrijk) zijn alvast niet in die val gesukkeld. Liever dan op hun eigen erf te blijven, hebben ze het aangedurfd om onbekend gebied te ontdekken.

Op twee na zijn alle negentien nummers van de hand van Thomas Morzewski, die op 'Le Beau Bazar' al bijna de helft van de composities schreef. De mooie musette van het accordeonwijsje 'La Valse du Dentiste' werd aangeleverd door trekzakspeler Jean Baptiste Lison en het bekende 'Moliendo Café' werd geschreven door de Mexicaan José Manzo. Ook 'Vetex Mex' verwijst naar latinomuziek Opener 'La Danse du Scorpion' neemt ons mee naar Noord-Afrika, gevolgd door het joodse 'Klezmer Amer' en dat is een statement op zich. Ook de trip van Vetex naar Italië leverde veel inspiratie op: twee tarantella's 'La fiduciosa' en 'La Dottoressa' maar ook het melancholische 'Etna part II – The Light Of Catania' en het zeer sterke onrustige eerste deel 'Il Fiato del Gigante'. Het Etnagigante-label van trompettist Roy Paci, waar enkele banda's bij aangesloten zijn, moet hen onvermijdelijk ontdekken. Opvallendste track is misschien 'Funky Wallouks', een mengeling van funk en oosterse muziek waar Brooklyn Funk Essentials een punt kan aan zuigen.

Tevens wordt er een link gelegd met de vorige 'Le Beau Bazar': na de twee delen van 'Vetex On Fire' volgt op de nieuwste cd 'Part III – Rebirth'. 'Licht (a.u.b.)' wordt zelfs hernomen, maar nu slepender. Met de ontroerende stemopname van een mijnwerker die de ramp in 'Le Bois du Cazier' in 1956 overleefde is het een mooie hommage aan de mijnwerkers, een sector die net als het gros van onze textielindustrie de 21ste eeuw niet heeft gehaald. Tussen al het blazersgeweld door zorgt Morzewski voor drie momenten van welgekomen rust: korte pianosolo's (Passeggiata's getiteld) herhalen thema's uit de andere nummers. Het lijkt vreemd maar het geeft de cd nog meer variatie en emotie.

En heren Vanhecke, Leterme en hun geborneerde separatistische achterhoede: eat your heart out! 'Flamoek Fantasy' is een heerlijk volksfeest dat meer "open" is en meer "spirit" bevat dan alle politieke campagnes samen. Vlugge kopers krijgen bovendien ook nog de gelimiteerde versie met een gratis remix-cd, fijn voor op de dansvloer.

Meer over Orchestre International Du Vetex


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.