Hard, harder, hardst: in die laatste categorie valt Origin zonder enige twijfel te catalogeren. Dit is niet zomaar technische death metal, nee, dit . Zonder enige afbreuk te willen doen aan andere technische death metalbands, laat Origin horen dat ze op een belachelijk hoge snelheid er nog steeds in slagen om coherente songs te maken die werkelijk bol staan van flitsende momenten der genialiteit. Het constante doorrazen zorgt er natuurlijk voor dat dit niet bepaald makkelijk te verteren valt, maar doorbijten wordt beloond!

Met de terugkeer van drumbeest John Longstreth en gitarist Jeremy Turner heeft Origin weer de originele' line-up te pakken en dat er nu een echte drummer aan het werk is in plaats van een drumcomputer doet het geheel een stuk organischer klinken. Maar dat doet hoegenaamd geen afbreuk aan de kunsten van Longstreth, want er zijn maar weinig drummers die zo snel en zo accuraat kunnen spelen. Het is gewoonweg griezelig. Nu is hij zeker niet de enige die een vermelding verdient, want wat snarenplukkers Turner en Paul Ryan laten horen, is soms ook behoorlijk geschift: gierende soli schieten door het zwerk, ADHD-riffs slaan als kruisraketten in en de tempowisselingen vliegen een mens om de oren. Nochtans blijkt dat de songs wel degelijk blijven hangen, want wie na opener 'The Aftermath' nog niet uit het huis uit is geblazen door die mokerslag, zal snel ontdekken dat er temidden de razernij behoorlijk inventief muziek wordt gemaakt. Het afsluitende titelnummer klinkt zelfs haast doomy voor Origin, al betekent dat gewoon dat de band aan driehonderd per uur doorraast in plaats van het dubbele. In wezen heeft het weinig zin om aparte tracks op te noemen, want dit is typisch zo'n album dat van begin tot eind beukt, vermangelt en verwoest, en wel met overheerlijke death metal.

Origin doet het weer: deze band, die er geregeld prat op gaat een van de snelste, zo niet de snelste in het genre te zijn, koppelt vakmanschap aan brutaliteit en weet alweer op ongeëvenaarde wijze de grenzen van muzikanten te verleggen. Maar een waarschuwing is wel op zijn plaats: deze plaat aan nietsvermoedende omstaanders laten horen kan geëxplodeerde trommelvliezen tot gevolg hebben.

Meer over Origin


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.