Het gaat bijzonder goed voor het uit Jeruzalem afkomstige Orphaned Land. Niet alleen heeft de band een vrij stabiele bezetting, ook nu ze onderdak hebben gevonden bij Century Media zijn hun albums makkelijk verkrijgbaar en met reden. Orphaned Land is immers een van die zeldzame groepen die genres overstijgen, niet louter door verschillende invloeden in hun muziek te verwerken maar vooral door hard te werken en zodanig te schaven aan songs tot ze in elk detail kloppen. Tot dusver was de discografie niet mis, met als voorlopig hoogtepunt 'The Never-Ending Way of OrwarriOR', maar het ziet er naar uit dat 'All Is One' evenzeer een gooi kan doen naar de titel van 'beste plaat tot dusver'.

De groep heeft zichzelf nooit herhaald, dus dat gebeurt hier ook niet. De iet of wat nieuwere insteek is het hoger gehalte aan Oriëntaalse percussie en typerende muziek. Dat deed Orphaned Land vroeger ook al, die Joodse en Arabische klanken en invloeden incorporeren, maar hier is het aandeel van die herkomst veel groter geworden. Daarenboven is 'All Is One' een behoorlijk subtiele plaat, met veel aandacht voor rustige opbouw, dikke lagen melodie en een nog prominenter aandeel van wat genoegzaam als progressieve metal/rock kan worden genoemd. Het maakt de nummers intricater en tegelijk meer direct. De rustiger opbouw geeft ook meer ruimte aan frontman Kobi Farhi om zijn bezwerende vocalen te gebruiken en een luisteraar op sleeptouw te nemen met zijn epische verhalen en bedenkingen. Hij gebruikt zijn rauwe grom veel minder (bijna niet deze keer), maar dat stoort niet, want de harmonieuze samenzang in combinatie met een koor geeft 'All Is One' een grandeur die de band perfect past.

Ook nu weer worden talen als Engels, Hebreeuws en Arabisch door elkaar gebruikt en dat geeft Orphaned Land opnieuw die charme die hartverwarmend werkt en de band doet leven bij zovelen. Met nummers als de titeltrack, 'Brother' of 'Our Own Messiah' is de boodschap duidelijk: Orphaned Land is zonder twijfel een van de meest positieve metalbands ter wereld en die eerlijke en openhartige aanpak in combinatie met succulente songs zet hen op een bijzonder hoog niveau.

Echt doorbeuken doet de groep al een tijd niet meer, maar de nummers zijn ondertussen zodanig gelaagd en elke luisterbeurt biedt zoveel nieuws, dat men er enkel blijer van kan worden. 'All Is One' is een wondermooi album, eentje dat het verdient om gekoesterd te worden.

Meer over Orphaned Land


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.