Het zat eraan te komen: dankzij het (verdiende) succes van albums als 'Mabool' en zeker 'The Never Ending Way of OrwarriOr' scheert het Israëlische Orphaned Land hoge toppen en werd het stilaan tijd voor een eerste echte dvd. Zo geschiedde, en het mag gezegd worden dat dit voor fans van de band een mooi stukje beeldmateriaal oplevert, gespreid over twee dvd's.

Hoofdbrok is uiteraard het eerste schijfje, dat een uitgebreide live-show bevat die Orphaned Land in hun thuisbasis opnam. Het is geen al te grote zaal, wat een hoge graad aan intimiteit verschaft aan de kijker: net alsof men vanuit de huiskamer er zelf bij was/is. Er waren trouwens verrassend veel camera's aanwezig, waardoor de beeldvoering heerlijk afwisselend is en iedereen van de band (extra muzikanten incluis) mooi in beeld komt. Ook de montage is relatief sober zonder saai te worden en flitsend zonder enerverend te zijn. Natuurlijk gaat het gros van de aandacht naar de zeer charismatische frontman Kobi Farhi, die met zijn présence de show steelt. De muziek klinkt overigens loepzuiver en soms rijst het idee als zou er achteraf nog wat aan de opnames zijn gesleuteld, maar aan de andere kant is en blijft Orphaned Land een uitmuntende liveband die het klappen van de zweep kent, dus de kans dat ze alles naadloos speelden die avond is niet ondenkbaar.

Ook qua gasten zijn de jongens goed voorzien deze avond. Zo hebben ze uiteraard zangeres Shlomit Levy, die hun hit 'Sapari' (evenals andere songs) opluistert, mag producer Steven Wilson (Porcupine Tree) mee zingen en spelen, en duikt zelfs de vader van gitarist Yossi Sasharon op voor het heerlijke 'Norra El Norra'.

De band heeft trouwens voor een geweldige speelduur gekozen: maar liefst twee uur aan Orphaned Land op dreef, dat is een mooi geschenk. Dankzij een degelijke montage zit er voldoende afwisseling tussen de potiger songs en de meer ingetogen stukken (iets wat zeker opvalt door de kledijwissels die niet even consequent overkomen hierdoor). Er is veel aandacht voor het Oriëntaals/Arabisch/Joodse karakter van de muziek en Orphaned Land balanceert perfect op de scheidingslijn tussen die muziek en beenharde metal. Het valt nu vooral ook op hoe geweldig de rauwe growls van Kobi Farhi zijn, en hoe moeiteloos hij overschakelt tussen die oergrom en zijn heerlijk zalvend timbre.

Het tweede schijfje biedt en een kleine veertig minuten aan extra livesongs, de drie videoclips die de band tot dusver opnam en een aardige documentaire van een half uur, waarin de geschiedenis van  Orphaned Land op heldere wijze uit de doeken wordt gedaan. Een beetje een verplicht nummertje natuurlijk, maar het totale livegedeelte maakt dat vanzelfsprekend meer dan goed. 'The Road to Or Salem' is dan ook een van de betere dvd's van een van de betere bands van het moment.

Meer over Orphaned Land


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.