De laatste tijd beginnen er meer en meer bands binnen de extreme sector aan een jubileum en dat mag geregeld gevierd worden. Paradise Lost is al jaar en dag een van de meer eigenzinnige en geslaagde acts binnen het eerder gothic getinte gitaargebeuren, en hoewel sommigen zijstappen van de heren niet door iedereen gesmaakt werden (semi-dance album 'Host', iemand?), kan enkel een volslagen idioot ontkennen dat de songs puik geschreven en opgenomen werden. Omdat een van hun meest iconische albums ('Draconian Times') ondertussen dik vijftien jaar oud is, werd het  tijd voor een speciale show die uiteraard op deze dubbeldvd beland is.

Eerst het slechte nieuws: de tweede dvd is compleet waardeloos. Documentaire 'On the Draconian Road' is geen documentaire, maar slecht gefilmde nonsens die zich veelal focust op wat rommelig klinkende repetitieopnames en wat andere flauwekul waar werkelijk niemand iets aan heeft. Ook het interview met band en producer is overbodig. Er wordt ten eerste niets nieuws verteld, ten tweede is de totaalklank zwaar ondermaats en wie niet vertrouwd is met welbepaalde Britse dialecten en idiomen kan er geen touw aan vastknopen.

Wat maakt deze dubbel-dvd dan wel de aanschaf waard? Dat is natuurlijk het optreden zelf. Om te beginnen is het geweldig sfeervol en smaakvol gefilmd, en wanneer een act als Paradise Lost 'Draconian Times' integraal speelt, is het sowieso smullen geblazen. De band is in bloedvorm, met een speciale vermelding voor leadgitarist Greg Mackintosh, die de melancholische melodielijnen die elk nummer typeren, alsook de solo's feilloos uitvoert. De rest zit bijzonder strak te spelen en zanger Nick Holmes is relatief goed bij stem. Een echte wereldzanger zal hij nooit worden, maar er is geen valse noot te horen. Het is voor niet-ingewijden altijd even wennen aan zijn cynische aankondigingen, waardoor het soms lijkt alsof de brave man nooit zin heeft in optreden, maar eens hij begint aan de performance valt alles op zijn plooi.

Om de speeltijd op een respectabel uur en half te brengen, dook Paradise Lost in de andere platen en brengt nog even 'True Belief' van 'Icon', twee tracks van hun laatste knaller 'Faith Divides Us, Death Unites Us' en een tweeluik van 'One Second'. En wie de band al langer volgt, weet meteen dat er afgesloten wordt met het Paradise Lost-nummer bij uitstek 'As I Die'.

Al bij al krijgt een fan zeker en vast waar voor het geld, aangezien het optreden bijzonder sterk is en prachtig gefilmd. Het is enkel jammer dat de bonus-dvd zo hard tegenvalt. Toch: aanrader!

Meer over Paradise Lost


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.