Met hun opname van zondag 17 december 1989 weken Jimmy Giuffre, Paul Bley en Steve Swallow danig af van de triobezetting die in de jazz gangbaar is. In plaats van de gebruikelijke bezetting van piano, bas en drum, bestaat dit trio uit een pianist, een sopraansaxofonist/klarinettist en een bassist. Het drietal had samen al drie studio-opnames achter de rug, al dateren die uit 1961-1962. Dat het een blij weerzien was, moge duidelijk zijn: Op zaterdag 16 december 1989, de dag voordien dus, vereeuwigden ze 'The Life of a Trio: Saturday'.
De muziek op de plaat klinkt ongedwongen, heel spontaan, het adjectief ''s zondags' zou hier zelfs op zijn plaats staan. Het is een momentopname uit het leven van de drie muzikanten, als geheel, maar ook als individuele muzikanten en mensen.
In het nummer 'Sensing' strooit saxofonist Jimmy Giuffre zijn mooie klanken op een repetitieve pianobegeleiding in het rond. Bassist Steve Swallow luistert aandachtig en mengt zich even in de conversatie van het tweetal, naadloos wordt hij de repetitieve begeleider. Paul Bley neemt op piano de rol van solist over. Zoals het een hedendaags trio betaamt, is het moeilijk te zeggen wie de begeleider is, wie de solist en wie het bindmiddel. Op deze cd groeperen de muzikanten zich steeds verschillend: naast trio's, wordt de grootste plaats ingenomen door duetten. Voorts klinken er ook solowerken.
Het duo piano-bas met de grappige titel 'Scrambled Legs' toont de ritmische sterkte van Paul Bley, die duidelijk een voorkeur geniet voor het lage register van zijn piano. Aan titels met een vleugje humor geen gebrek: een duet van Jimmy Giuffre op klarinet en Steve Swallow heet op deze plaat 'The Giant Guitar and the Black Stick'. Hier valt vooral Giuffres uitzonderlijk warme en ronde klank op. Swallow weet zijn basgitaar zo te bespelen dat het geluid soms doet denken aan een gitaar. Het nummer is zeker een topmoment uit 'The Life of a Trio: Sunday', al mogen totaal anders klinkende stukken als 'Tango del Mar', in trio uitgevoerd, er ook best wezen. Met de eerste aanslag weet pianist Paul Bley de tangostijl volledig te vervatten. Nadien worden stijlgebonden jukken afgeworpen en evolueert de compositie naar een opener verhaal. De drie muzikanten voelen perfect aan wanneer ze de juiste noot moeten spelen om de muziek verder te laten stromen. Maar wat belangrijker is: ze weten ook perfect wanneer ze zich terug moeten trekken. Zo getuigt de manier waarop pianist en bassist Jimmy Giuffre het stuk laten afsluiten, van een zeer grote muzikaliteit, waarin obstakels als 'ego's' onbestaande zijn.
Hoewel de tempi van de, vaak geïmproviseerde, stukken steeds aan de trage kant zijn, is de diversiteit van 'The Life of a Trio: Sunday' uitzonderlijk groot. Zonder aan oprechtheid in te boeten, is de cd daarenboven erg toegankelijk. Een ideale manier om deze drie iconen te ontdekken.

Meer over Paul Bley, Jimmy Giuffre, Steve Swallow


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.