Dit moet de eerste keer zijn dat Swallow, Potter en Nussbaum in triovorm een album opnemen, een live album dan nog wel. Van onervarenheid is evenwel niets te merken. De zangerige bas van de immer overtuigende Swallow wordt geflankeerd door een voortreffelijke Chris Potter en de alerte Adam Nussbaum. Vooral Chris Potter, zowel bekend als solist bij het Dave Holland Quintet en Dave Douglas als leider van zijn eigen kwartet, breekt potten.
De tien opnames zijn live geregistreerd tijdens een tournee door Frankrijk in 2001. Wat vooral opvalt is de souplesse en de ongeïmiteerde flair waarmee dit drietal de enige echte Amerikaanse kunstvorm nog eens een 55 minuten alle eer aan doet. Nooit is er dat gevoel alsof de jazz angstvallig uitgedokterd is, beredeneerd is of recht van het blad wordt gespeeld. Alles komt juist recht uit het hart. Het geluid van Swallow's elektrische bas is stilaan een begrip geworden. Zacht en romig, in elkaar vloeiende volle diepe klanken vormen een aaneengesloten geheel. Nussbaum kruidt de hypnotiserende bas met een fluwelen toets op de cimbalen of een echo van de basdrum. Als begeleidende ritmesectie voor saxofoon is deze combinatie, zonder te overdrijven, briljant. Dan is er dus nog Chris Potter. Critici vinden dat deze jonge saxofonist wat kleurloos, stijf is en vooral tot volle wasdom lijkt te komen als solist in andermans band. Dat laatste wordt hier alweer bevestigd, maar van kleurloosheid en stijfheid valt hier niets te bespeuren. Zijn spel is knap. Ingetogen momenten of een krachtig boppen, het is geen rem maar temeer een kans om zijn veelzijdigheid te demonstreren. Nu eens begint hij in een hoge toonaard, tuimelt zachtjes naar beneden, versnelt zijn spel met halve noten of blaast een lange verzadigde klank om daarna opnieuw in sneltreinvaart te beginnen zigzaggen.
'Damaged in Transit' is een duizelingwekkend staaltje improvisatie van 3 doorwinterde kleppers. Het publiek dat in 2001 op hun franse concerten aanwezig was moet ongetwijfeld gehoopt hebben op een bootleg of een heruitzending op een radiostation hier of daar. Xtra Watt overtreft hun verwachtingen en laat hen en iedereen opnieuw genieten van die wonderlijke avonden.

Meer over Steve Swallow, Chris Potter, Adam Nussbaum


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.