Een nieuwe Pennywise, een nieuwe collectie zomerse hardcore punkrocksongs. Het is wel duidelijk dat deze ondertussen veertigjarige petjes-in-skatebroeken voor eeuwig zeventien zullen blijven, maar daar mag wel iéts voor gezegd worden. Vijftien jaar geleden perfectioneerde Pennywise zijn muzikale formule en bracht in de vorm van 'About Time' (1995), 'Full Circle' (1997) en 'Straight Ahead' (1999) drie heerlijke punkplaten op rij uit. Ondertussen doet het Amerikaanse kwartet nog steeds waar het de laatste tien jaar zo goed in is geweest: moeiteloos zijn eigen gitaarriffs, zanglijnen en drumideeën recycleren. Dat levert, net zoals de vorige drie Pennywise-werkjes 'Land of the Free?' (2001), 'From the Ashes' (2003) en 'The Fuse' (2005) geen bijzonder album op, maar wel wederom eentje dat lekker flowt.

Uiteraard zijn er op deze 'Reason to Believe' weer heel wat nummers die voorbij vliegen zonder dat de luisteraar er erg in heeft. Meer nog: hier en daar klinken de songs simpelweg te voorspelbaar ('We'll Never Know'), relatief puberaal ('Brag, Exaggerate & Lie'), nét niet achterhaald (eerste single 'The Western World') of volstrekt ongeïnspireerd ('Faith and Hope' is bijvoorbeeld niet meer dan een kopietje van het tien jaar oude 'Final Day'). Afsluiter 'Next in Line' klinkt daarentegen zeker niet slécht, maar meer dan onderhoudend is het nummer niet te noemen.

Pennywise zou echter Pennywise niet zijn als de vier skaters hier en daar niet nog eens als volleerde punkmeesters uit de hoek komen. Zo mag 'One Reason' pronken met een erg leuk uitgewerkte begeleiding (plus de occasionele producertrucjes) en is 'All We Need' een zalig punknummer waar weinigen aan zullen kunnen weerstaan. Voor 'Confusion' wordt het tempo naar beneden gehaald, wat een licht funky song met een geweldig refrein oplevert. Naar het einde van de plaat toe haalt Pennywise zijn joker pas boven: met 'Nothing to Lose', 'It's Not Enough to Believe' en 'You Get the Life You Choose' (de tekstuele onderwerpen zullen inderdaad niet snel meer veranderen) zet de groep een trio overtuigende, bliksemsnelle hardcorenummers op rij neer. Het kàn dus af en toe nog wel.

'Reason to Believe' (in Amerika zomaar even gratis te downloaden via MySpace Records – hebzuchtig of conservatief zijn de heren nooit geweest) is het zoveelste hoofdstukje in de carrière van deze sympathieke punkrockers. Fletcher Dragge is nog steeds een erg melodische gitarist, Byron McMackin en Randy Bradbury vormen een jaloersmakend strak ritmeduo en Jim Lindberg gaat nog steeds voluit voor wat hij doet. Het feit dat Pennywise al twintig jaar wars van alle trends en major label-aanbiedingen enkel en alleen zijn zin doet, verdient uiteraard niets dan lof, maar het niveau van de oudere platen wordt wel nergens meer gehaald.

Meer over Pennywise


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.