Pharaoh mag dan al voor de meeste mensen een onbekende Amerikaanse power metalband zijn, de naam van zanger Tim Aymar doet mogelijk links en rechts een belletje rinkelen. Aymar was namelijk eveneens de frontman van Control Denied, het zijproject van Death-opperhoofd Chuck Schuldiner. 'Ten Years' is een mini-album, dat speciaal voor de fans wordt uitgebracht met moeilijk te vinden songs in afwachting van een nieuw album, maar het mag gezegd worden dat de gebrachte nummers makkelijk overtuigen.

Wie Cruz del Sur zegt, weet ongeveer wat er op de tafel ligt: Pharaoh grossiert in Iron Maiden-achtige dubbele gitaarmelodieën, maar geeft het geheel een extra potig sausje, American style. Die mix werd behoorlijk aanstekelijk en de semi-rauwe zang van Aymar gecomplimenteerd door zijn uithalen maakt dat 'Ten Years' lekker wegluistert. Tijdens het openende titelnummer doet het geheel zelfs wat denken aan Grave Digger, vooral omdat Aymar hier relatief rauw zingt. Ook 'Reflection and the Inevitable Future' is een erg aanstekelijke song, met leuke melodieën en een pakkend refrein dat toch niet zo makkelijk verteerbaar is als op het eerste gehoor lijkt. Pharaoh weet met andere woorden intricater te werk te gaan dan een oppervlakkige luisterbeurt zou prijsgeven.

Er zijn ook twee covers die dit album sieren, te weten 'Whitelight' en 'Tormentor'. Het eerste is een repetitief en etherisch liedje van New Model Army, dat helaas ook nogal opvalt bij de rest van het materiaal wegens net dat tikje te anders. 'Tormentor' is zowaar een heavy metalversie van een Slayersong die aardig bewerkt is, maar die tevens ook doet denken aan hoe sterk het origineel was.

Als cadeautje voor de fans is 'Ten Years' alvast een aardige geste, aangezien de eigen nummers moeilijk te vinden waren en nu netjes bij de collectie kunnen gevoegd worden. De covers voegen echter weinig toe aan het geheel en dienen hoogstwaarschijnlijk meer om het geheel een respectabele speelduur te bezorgen. Aymar voelt zich hier duidelijk in zijn sas en de songs die de heren zelf penden, zijn van goede kwaliteit. Wie een zwak heeft voor erg melodieuze metal, kan alvast hier een oor aan lenen.

Meer over Pharaoh


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.