Het gezelschap Pig Destroyer is letterlijk nooit de meest subtiele band ooit geweest. Dat begint al met de opvallende bandnaam en gaat gewoonweg verder over hun met noise doorspekte grindcore, hysterische vocalen en aparte verhalen. Was 'Terrifyer' een ongemeen harde en rauwe schijf, dan dook op 'Phantom Limb' toch net dat beetje meer subtiliteit op, en het tempo lag ook veelal lager dan verwacht. Dan is 'Book Burner' een terugkeer naar de razernij van vroeger, want dit is een loei- en loeihard grindcore-album zonder enig compromis.

Waar de vorige keer de tracks vaker een respectabele speelduur haalden, is nu een minuut de norm geworden, maar dat betekent ook dat de intensiteit van het gebodene een pak hoger ligt. Gitaarverwoester Scott Hull heeft aan herbronning gedaan en kwam tot de constatatie dat 'Book Burner' een terugkeer naar de basis moest zijn, geen franjes, geen flauwekul, gewoon rammen. Daar is hij dan ook wonderwel in geslaagd, want het album is van start tot finish zo verwoestend massief dat het luisteraars ademloos en in paniek achterlaat.

Een groot aandeel in de sonische waanzin van de rauwe en schurende muziek is weggelegd voor de hysterisch zieke vocalen van JR Hayes. In tijden waarin veel frontmannen zich toeleggen op zogeheten pig squeals, is Hayes de enige die er effectief in slaagt om ziekelijk en gestoord te klinken zonder enige pretentie. Wie de dertig seconden durende barrage van 'The Underground Man' overleefd, kan daar een perfect voorbeeld van aanhalen.

Het woord 'barrage' is trouwens meer dan ooit van toepassing: alle instrumenten staan zo op scherp en gaan zo tekeer, dat de erg zeldzame vertragingen als welkome afwisseling komen, waarna vervolgens de hele zwik weer tegen driehonderd per uur verder raast. Ondanks die intensiteit kan niemand twijfelen aan de effectiviteit van Hull's gitaarriffs, want er zitten weer bijzonder memorabele beukers in het geheel. Zo verdienen de titeltrack, opener 'Sis' of 'Totaled' meer dan eervolle vermeldingen.

Met 'Book Burner' laat Pig Destroyer zich weer kennen als een van de meest opvallende, eigenzinnige en rauwe grindcorebands van het moment. Wie de muziek graag snel, loeihard en rauw heeft, met het hart op de juiste plaats, is hier compleet aan het juiste adres!

 

Meer over Pig Destroyer


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.