Pinback heeft te veel Harry Potter gelezen, dat kan haast niet anders. De hoes en liner notes van het nieuwste album, 'Autumn of the Seraphs', lijken in al hun lelijkheid zo weggelopen uit de wereld van de magie: engelen zweven door nevels terwijl zerken afbrokkelen in knoestige bossen. Zelfs het gebruikte lettertype lijkt er in te geloven.

Gelukkig overwint het goede op het bijgeleverde schijfje. Met dit nieuwe album laat Pinback zien dat het zijn plaats in het alternatieve poplandschap niet ijdel verworven heeft. Dit duo kiest voor resoluut strakke muziek, waarin deels geprogrammeerde grooves een prominent fundament vormen voor interessante songs. In een uitgezuiverd klankspectrum gaan bas en gitaren in dialoog terwijl verschillende zanglijnen door elkaar lopen en harmonisch vuurwerk garanderen. Pinback klinkt zoals dat ook op vorige platen al was: tegelijkertijd vertrouwd en eigenzinnig.

'Barnes' begint bijvoorbeeld met een drumpartij waar een tegendraadse basriff tegenaan schuurt. Samen met de gitaren geeft dat een funky basis, die afgewisseld wordt met een rustigere, meer legato gespeelde strofe. Wanneer tegen het einde alle lijnen samenkomen en zangpartijen door elkaar beginnen te lopen, geeft dat een climax van formaat die meteen overloopt in het optimistische 'Good to Sea'. Die song valt op door de erg aanwezige synth en het aanstekelijke refrein. Minder poppy is 'How We Breathe', dat in de melodie flirt met folk, maar toch sterk ritmisch blijft. De folktraditie heeft haar invloed ook gehad op het erg sterke 'Devil You Know'. De gitaarriff volgt de zanglijn en voegt er een surfrandje aan toe dat in heel het nummer onderliggend hoorbaar blijft. Piano en zang tekenen unisono voor de brug, waarbij Pinback toont dat het kaas heeft gegeten van arrangeren. Dat wordt bevestigd tot en met afsluiter 'Off by 50', dat naar Pinbacknormen een eerder klassiek en hard rocknummer is en zich meteen tussen de luisterende oren vastzet.

'Autumn of the Seraphs' is een rijpe en volle plaat waarop Pinback laat zien dat het uitstekende powerpop maakt. Hoe beide heren de verschillende lijnen in de nummers vermengen dwingt respect af, zeker omdat Pinback dat nog eens combineert met een sterk verzorgd eigen geluid. Hoewel niet alle nummers even interessant zijn, slaagt de groep er in om een erg krachtig geheel neer te zetten.

Meer over Pinback


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.