De Nederlandse mezzo-sopraan Christianne Stotijn heeft zich op korte tijd opgewerkt tot een van de meest gevraagde zangeressen van haar generatie. Na alom gelauwerde opnames met Duits repertoire heeft ze nu bij het label Onyx een cd met liederen van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski uitgebracht. Begeleid door de Britse pianist Julius Drake vertolkt Stotijn twintig romances van deze Russische meester. Hun doorleefde, meeslepende uitvoeringen laten een diepe indruk na.

In het Westen wordt Tsjaikovski heden ten dage vooral geassocieerd met symfonieën, opera's en met zijn pianoconcerti. Dat hij meer dan honderd liederen voor solostem en piano schreef is veel minder bekend. In hun verscheidenheid omvatten de liederen een breed spectrum aan genres. Dat gaat van pure lyriek over dansbare volksliederen tot diep drama.

Van bij de eerste tonen van de cd verleidt Stotijn de luisteraar met haar donkere, sensuele timbre. Met Julius Drake beschikt ze bovendien over een uiterst attente begeleider die een rijkdom aan sferen uit zijn piano tovert. Beiden kleuren een dromerige wals als 'Sret Shumnava Bala' – een schildering van ontluikende liefde – zo melancholisch in, dat de droeve afloop overduidelijk doorschemert. Eenzelfde weemoedigheid is terug te vinden in het hartstochtelijke 'Kaby Znala Ja', waarin een verlaten geliefde zich over haar lot beklaagt. Met zijn energieke vertolking van de dramatisch geladen pianopartij krijgt Julius Drake hier volop kans om voor het voetlicht te treden. Slechts heel af en toe is er ruimte voor eerder lichtvoetige fragmenten. Een prachtig voorbeeld daarvan is het dartele 'Kukushka', dat een humoristisch beeld schept van een boze – en muzikaal erg herkenbare – koekoek. De warme stem van Stotijn en het parelende pianospel van Drake overtuigen hier evenzeer als in de meer melancholische liederen.

Met 'Romances' wordt een warm en geslaagd pleidooi gevoerd voor een onderbelichte kant van een groot componist. Dit is liedkunst van het allerhoogste niveau.

Meer over Pjotr Iljitsj Tsjaikovski


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.