De Platinum Pied Pipers zijn een producer-songwriterduo uit Detroit. Ze werkten al samen met andere Detroitse artiesten zoals Slum Village en hun producer Jay Dee (die hier een paar keer verschijnt als mc) alsook nu-soulcoryfee Dwele. Daarmee is de sound van de Platinum Pied Pipers meteen gecatalogiseerd. Ook hier een gepolijste productie met beats die meestal ruw en hoekig zijn, maar opgebouwd worden uit glasheldere, cleane klanken. De sterkte van die sound zit vaak in het mooie contrast tussen de primitieve beats en de fijnere klanken die ermee gecombineerd worden zoals fluweelzachte nu-soul zanglijnen of elektrische piano en synthesizers. Dat procédé wordt hier met veel vakmanschap toegepast, maar kan niet echt origineel meer worden genoemd.

De plaat opent veelbelovend met de ietwat bombastische 'Shotgun Intro', waar Jay Dee zijn bizarre, sommigen zeggen "slechte", flow nog eens demonstreert. 'Your Day Is Done' is een pittig soulnummer, maar vooral het derde nummer 'Deep Inside' maakt indruk. Labelgenoten Sa-Ra Creative Partners zijn hier te gast en brengen naast hun falsetto's en spacy synthesizergeluidjes ook de nodige dosis spontaniteit en zuurstof mee die elders op de plaat lijkt te ontbreken. Zo blijkt helaas dat met 'Deep Inside' het hoogtepunt van het album al achter de rug is. Want het lijkt erop dat terwijl elk knopje in de studio met chirurgische precisie bediend werd, de ziel uit de muziek is geslopen. De Platinum Pied Pipers hebben weliswaar een duidelijke eigen productiestijl waardoor de verschillende nummers samenhoren, maar de bijdragen van de verschillende gastvocalisten vertonen te weinig samenhang om het album een verhaal te geven. Het eindresultaat is een collectie tracks die elk op zich mooi zijn, maar snel gaan vervelen. Mooie tracks zoals 'Stay With Me', waar een stompende beat en een dissonante baslijn mooi contrasteren met een Rhodesachtige piano en breed uitgesmeerde lagen zang. Het trucje wordt nog eens herhaald in 'Fever'. 'Act Like You Know' is dan weer een potig hiphopnummer waar Jay Dee zowel de luisteraar als zijn vrienden achter de knoppen nog eens wakker schudt. Het doet vermoeden dat de Platinum Pied Pipers wel brokken zouden maken als producers voor een mc die weet welke kant hij uit wil.

Hiphop is zelden erg complex en een goede hiphopplaat wordt dan ook meestal gedragen door het charisma van de artiesten en een aantal frisse ideeën. Dat karakter is wat er, ondanks enkele sprankelende momenten, lijkt te ontbreken op deze 'Triple P'. Goede producers staan nog niet garant voor een goede plaat.

Meer over Platinum Pied Pipers


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.