Met zijn eerste langspeler 'Vocal Studies + Uprock Narratives' sloeg Prefuse 73 in als een bom. Met de daarop volgende EP '92 vs 02 Collection' bevestigde Scott Herren zijn reputatie als nieuw hiphop productietalent. Het waren dan ook twee lange jaren van gespannen wachten op 'One Word Extinguisher'.
Die spanning is meteen vergeten, want 'The End of Biters – International' grijpt de luisteraar meteen naar de keel met een ongenadige beat en een sterk staaltje van zijn reeds befaamde microsampletechniek waarbij één lettergreep van een mc al een sample kan zijn. In het volgende nummer 'Plastic' valt het dan ook op dat Prefuse 73 de mc, Diverse, laat uitspreken. Prachtig hoe Prefuse 73 uit al dit knippen en plakken nog een schitterende, aangrijpende melodie naar voren kan laten komen. Zo ook in het volgende 'Uprock and Invigorate' waarbij de eerste tien seconden als een ouverture zijn met alle thema's die later in het nummer terugkomen erin verwerkt. In 'Detchibe' zet Scott Herren de lijn door van aanstekelijke electronica-R'n'B: een gezapig synthesizerdeuntje wordt opgefrist met mooi geïntegreerde bliepjes. De titeltrack spint er niet echt uit, maar is wel een mooie synopsis van het album: een melancholische melodie met o.a. een gesampelde saxofoonpartij en een verknipt achtergrondkoortje en dit alles ondersteunt door een strakke, opbeurende hiphopbeat. Het nummer met Mr. Lif van de ter ziele gegane baanbrekende hiphopgroep Anti Pop Consortium is schitterend in zijn dreigende eenvoud, maar veel tijd krijgt de luisteraar niet om te genieten: na 1 minuut en 16 seconden is het gedaan. Typisch Prefuse 73 ook om, zoals in de laatste vijf seconden van het net genoemde nummer, losjesweg even snel een drietal leuke beats weg te geven waar anderen meerdere nummers uit zouden puren. 'Perverted Undertone' doet andermaal wegsmelten en –dromen met strijkers, saxofonen en belletjes op een hiphopbedje. Het volgende nummer 'Invigorate' wiegt de luisteraar verder in een gelukzalige slaap zonder beat. 'Choking You' is dan weer een zoveelste instant hit: een ongelooflijk mooie melodie breekt af en toe door de koudere orgellijn en doet de repeatknop nog wat verder verslijten. 'Storm Returns' is het laatste esthetische hoogtepunt van One Word Extinguisher met een heerlijk gitaartje en een zoveelste perfecte beat in symbiose met mekaar. Tussen al die mooie nummers geeft Prefuse 73 ook nog enkele mininummertjes weg, waarbij het nog eens opvalt hoe rijkelijk gevuld Scott Herrens ideeënkast moet zijn.
Over de hele lijn schiet Prefuse 73 weer recht in de roos met One Word Extinguisher. Bovendien doet Scott Herren het op een iets andere manier: intiemere melodieën, minder geknipte mc's en meer typische elektronicageluidjes. Deze man heeft ongelooflijk veel in zijn mars !

Meer over Prefuse 73


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.