Het oorspronkelijke 'Urban Renewal Program' verscheen in 2002 en trof de tijdgeest met een mix van gevestigde namen en nieuwe talenten uit de indie-hiphop en de betere beatmakers. Alweer bijna twee jaar later is er plotseling deze aanvulling, met een intro en interlude van Prefuse 73, drie remixen en drie nieuwe tracks.
'Wylin' out' van Mos Def en (toen nog coming man) Diverse was destijds mede dankzij de strakke Prefuse-productie de cruciale track en is voor versie 1.5 van het project bewerkt door Kutmasta Kurt. Die heeft er met minimale inspanning een flauwe gimmick van gebakken met inmiddels niet meer zo originele hindi/bhangra-samples. Wie zich er met zo'n origineel zo liefdeloos vanaf maakt, verdient billenkoek. De luisteraar krijgt die verbaal gezien in elk geval van doemdenker Aesop Rock, die zijn nerveuze 'Train Buffer' merkwaardigerwijs eigenhandig heeft omgesmeed tot een toegankelijker productie.
De hier als Low Budget-remix benoemde 'Blindman' van Diverse (in praktisch identieke versie ook te vinden op zijn uitstekende album 'One A.M.') is de track die de rest op deze korte verzamelaar doet verbleken. De man is hard op dreef: intens, vloeiend en scherp qua tekst. Terwijl ook de droge beats en het goede sample-samenspel hun werking niet missen. Caural's instrumentale 'Photograph', vervolgens, is een aardige nieuwe track met gruizige hiphopbeats en speelgoedpiano. Na een korte interlude wordt de cd dan alweer afgesloten met 'Broad Grins From The Boarding Ramp' van The Timeout Drawer, een eveneens instrumentale kruisbestuiving van folk en hiphop met Moog-achtige synthesizers en elektrische piano.
Met maar een echte uitblinker, die bovendien niet exclusief is, kan dit tussendoortje niet urgent genoemd worden. Wel een aardige zoethouder voor wie niet kan wachten op het naar het schijnt op handen zijnde deel twee.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.