Dit is echt een pracht van een projectnaam. Het Nederlandse trio Puin + Hoop begint duidelijk met Puin ofte troep, chaos en tracht daarin Hoop (structuur, melodie) te creëren. De drie heren zijn niet aan hun proefstuk toe. Met inmiddels een berg cd-r’s die in eigen beheer werden uitgebracht, zetten ze voor ‘Door’ de grote stap naar een extern platenlabel en komen terecht op zowat het meest avontuurlijke muziekbedrijf van Nederland, Narrominded. Om het improvisatiekarakter en de doe-het-zelf sfeer van hun muziekwerken toch te respecteren, wordt het album ook nu weer voorzien van een zelfgemaakt kartonnen hoesje, waarachter zes avant-gardistische, sfeervolle klankcreaties schuilen.

Met prachtige titels geeft Puin + Hoop het karakter van zijn abstracte werk weer. Opener ‘Het Wondere Toeval’ zet de toon: een soort van donderslag, wilde cimbalenpercussie en een einde met veel ruis en stoorgeluiden bewaart in zijn totaliteit toch een mysterieuze, overzichtelijke kalmte. Achter dit spektakel huist een ministudio vol gitaren, pedaalvervormers, synthesizers, percussie-instrumenten, en een laptop met veldopnamen waarin het trio als een lieve lust improviseert en knutselt. Wat ontstaat zijn soundscapes met warme, gemoedelijke grondtonen maar ze zitten ook boordevol aparte, unieke geluiden en avonturen en worden vaak nog door ruis en gecontroleerde herrie verstoord.

In het geval van het organische ‘Bomendocumentaire’ is de inhoud eerder homogeen - een stofzuigergitaar, een vervormde sirene en pianogetokkel vormen een vrij compacte drone -  maar vaak gaat Puin + Hoop in zijn ogenschijnlijk kalme sfeercreaties toch wild tekeer. De kracht van deze muziek is dan ook niet te onderschatten. Een heerlijk in de onderbuik ronkend ‘Huidig Tijdsgewicht’ houdt vast aan traditionele new age tapijten maar betrekt daar een vreemd, ritmeloos, hol houtgetik bij en erg ver weggetrokken radiostemmen. Op die manier wordt de puin inderdaad omgevormd tot een spectaculaire berg geluiden die een unieke belevenis vormen.

Wat zo mooi is, is dat ‘Door’ nergens echt luidruchtig of chaotisch overkomt. De zes tracks, die variëren van drie tot elf minuten, slepen de luisteraar moeiteloos mee in hun verhaal. Dissonanten, vervelende pieptonen of te minimaal bewegende passages zijn weggeknipt en dat maakt deze muziek des te krachtiger. Zelfs het ietwat overstuurde, grollende windmoment ‘Complotkanaal’ zorgt met zijn bizarre borrels en prettige spaceblieps voor een zekere intimiteit en puur kippenvel.

In feite maakt Puin + Hoop ambientmuziek pur sang. Door het juiste creatieve moment te grijpen en in volle improvisatiedrang te rekenen op het toeval, maakt het trio unieke geluidsbelevingen. Zonder enige twijfel moeten er uren digitale opnames weggegooid zijn om tot het huidige ‘Door’ te komen, maar het resultaat is zonder enige twijfel indrukwekkend.

Naar goede gewoonte presenteert Narrominded ook nu weer dit album in gratis mp3 download aan, zodat men zich niet moet haasten om de gelimiteerde, zelfgemaakte cd’s te bemachtigen. Daarmee is toch duidelijk alles gezegd!

Meer over Puin + Hoop


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.