Al wie een beetje thuis is in experimentele muziek vol elektronica, zal ongetwijfeld moeten beamen dat Noorse artiesten aan een sterke opmars bezig zijn. Sinds Supersilent in 1997 doorbrak met hun driedubbele (!) debuutplaat, rezen gelijkaardige groepen als paddenstoelen uit de grond. Bovendien is de kruisbestuiving tussen deze groepen enorm. Dit is bij Puma niet anders. Het trio bestaat uit een gitarist, toetsenist en een drummer. Naast een succesvolle solocarrière heeft gitarist Stian Westerhus zijn sporen verdiend bij groepen als Jaga Jazzist en Nils Petter Molvær trio. Ook de andere groepsleden, Øystein Moen en Gard Nilssen, zijn actief in diverse andere formaties.

Op deze plaat is duidelijk te horen dat de groep traag maar zeker uit de schaduw van Supersilent aan het treden is. Dit heeft het voor een groot deel te danken aan de creativiteit die gitarist Westerhus aan de dag legt, zonder daarbij de anderen te overvleugelen. Het moet wel worden gezegd dat Moen en Nilssen wat meer initiatief hadden mogen nemen. Met behulp van een heleboel vaak zelfgebouwde effectpedalen laat Westerhus zijn elektrische gitaar op een unieke manier kermen als een gewond dier, maar ook zingen als een mandoline. Een mooi voorbeeld van dit laatste is het verrassend tedere openingsnummer ‘Bison Woven’.

Niet alle nummers zijn pareltjes geworden. Als Westerhus zich wat meer naar de achtergrond manoeuvreert, dreigt de muziek een beetje te blijven hangen. Of te snel te ontploffen, zoals een ballon die te snel lucht verliest. Het beste nummer hebben ze echter voor het laatste bewaard. ‘Hachioji Silk Blues’ baadt in een geheimzinnige, sacrale sfeer dankzij de lange orgelklanken van Moen en Westerhus die speelt alsof zijn leven er vanaf hangt. Deze eerste plaat van Puma op het prestigieuze Rune Grammophon-label bewijst dat de groep nog lang niet aan het eind van zijn Latijn is, waarschijnlijk moet het beste nog komen. Als ze er in slagen het juiste evenwicht te vinden gaan ze ongetwijfeld nog prachtige opnames uitbrengen.

Meer over Puma


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.