Bushman's Revenge klinkt nog het meest als een naam voor een of andere obscure metalband. Het jazztrio dat dit spreekwoordelijke vaandel draagt, zit qua sfeer echter niet zo ver verwijderd van de meer harde rockmuziek die de laatste decennia ontstaan is. De groep behoudt echter de verfijning die nodig is om het etiquet "jazz" waardig te zijn, hoewel gitarist Even Helte Hermansen zijn band af en toe heerlijk durft aan te vuren en de band ver buiten de lijntjes kleurt.

Eens te meer komt de vraag op de proppen welke rol deze groep vervult binnen de muren van het Noorse label Rune Grammofon. Zopas nog brachten die Scandinaven een experimenteel album uit met alleen gitaar, een niet te rijmen soloproject van gitarist Stian Westerhus dat qua hermetiek met weinig andere cd's te vergelijken valt. Wat dat betreft is de muziek van Bushman's Revenge recht voor de raap en ongecompliceerd: de heren bassist, drummer en gitarist stuwen elkaar richting gigantische climaxen en laten de boxen bijna springen van het muzikale geweld. De lyriek heeft daar gelukkig niet onder te lijden, zodat 'Jitterburg' nog het meest klinkt als een op hol geslagen funk-jamsessie, meer dan een zuiver avant-garde-probeersel.

De klasse die het trio tentoon spreidt mag hoe dan ook niet verbazen, gezien ze eerder al een plaat uitbrachten bij Rune Grammofon. Deze mensen hebben hun sporen kortom al verdient, maar dat het succes van hun vorige cd niet naar het hoofd gestegen is, blijkt uit het down-to-earth-karakter van deze stevige mengelmoes van funk, jazz en feitelijke fusion. 'Jitterburg' vergelijken met hun debuut 'You lost me at hello' (een titel die verrassend analoog is met het onlangs gereleasete trioalbum van Espen Eriksen, zijnde 'You lost me at goodbye') is niet zo een interessante oefening, gezien de stijl gewoon verder geëvolueerd is, niet tegen de verwachtingen in kortom. Alle nummers zijn van een evenwichtige klasse en elke track heeft naast een tot de verbeelding sprekende titel ook gewoon een eigen karakter. Wie al een tijdje wacht op het gitaarequivalent van het briljante Elephant9: Bushman's Revenge is uw zonder twijfel uw dada.

Meer over Bushman's Revenge


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.