Wie Shining leert kennen met hun recentste plaat ‘Blackjazz’ zal maar met moeite kunnen geloven dat de wortels van de groep liggen in de jazzformatie Jaga Jazzist. Deze populaire Noren hadden ooit de 16-jarige Jørgen Munkeby in de rangen, een multi-instrumentalist en componist die na zijn periode bij Jaga Jazzist zijn eigen weg ging met Shining. Het werd een grillig parcours dat via de akoestische jazz van het in 2003 verschenen ‘Sweet Shanghai Devil’ naar de stevige en complexe rockjazz van 'In the Kingdom of Kitsch, You Will be a Monster' (2005, Rune Grammofon) leidde om in 2010 te culmineren in de zware metalen van ‘Blackjazz’.
Van het kwartet dat op ‘Sweet Shanghai Devil’ te horen was, resten op het grotendeels in kwintetbezetting opgenomen ‘Blackjazz’ alleen nog Munkeby en drummer Torstein Lofthus. De andere muzikanten zijn bassist Tor Egil Kreken, keyboardspeler Bernt Moen en gitarist Even Helte Hermansen. Voor gastvocalen werd een beroep gedaan op Grutle Kjellson van Enslaved.

Over de audio

‘Exit Sun’ laat geen twijfel bestaan over de metalambities van Shining. Van in het begin domineren de typerende kleuren (gitaar) en formules (riffs), al worden die aanvankelijk omgeven door spookachtige elektronica, loeiende sirenes en in het begin ook vrij rammelende drums. Die trekken later in een consistente groove, waardoor het opzwepende traject van ‘Exit Sun’ ingezet wordt. Na ruim twee en een halve minuut kiest de track dan resoluut voor een metaljasje, dankzij de hakkend ritmes, de vervormde vocalen en de strak gemepte drums.
Halfweg worden de hakkende ritmes minder regelmatig, waarna de muziek even lijkt te desintegreren, maar meteen wordt die weer op de sporen gezet. Wanneer de track net geen zes minuten weg is, worden (al even kenmerkende) doorrollende ritmes bovengehaald, waarna de muziek weer kiest voor een ander verloop: de gitaar neemt de leiding, waaronder de anderen zich onregelmatig en hoekig laten horen. Deze ritmische spanning leidt de terugkeer van (of een verwijzing naar) de gitaarriff van het begin in, waarmee ‘Exit Sun’ op een stevige climax afstevent.

Meer over Shining


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.