“Pura Vida staat voor puur leven en onthaasting”, zo leert het internet. Deze stelling zou gerust van toepassing kunnen zijn op de muziek van deze relatief jonge, maar nu reeds populaire reggaeband. Vijf jaar nadat leden van verscheidene Vlaamse groepen in de studio van producer en bandgoeroe Bregt De Boever in een toevallige jamsessie het Heilige Vuur ontdekten, staat er eindelijk een knoert van een debuutplaat. ‘Struggle in the City’, uitgebracht op het Gentse Kinkystar, combineert de spontaniteit van rootsreggae met het heerlijk lome gevoel van dub en heeft oog voor detail en afwerking.

Pura Vida ziet de wereld door een kleurige bril. Het leven van deze band, dat geleid wordt door componist De Boever, staat 100% in teken van de Jamaicaanse drievuldigheid rood, geel en groen: kleuren van Jah Rastafari. Dankzij de warme stem van de veelgetalenteerde producer, vocaal bijgestaan door nieuwe ster Collieman volgt dit wisselende, tienkoppige gezelschap een bedwelmend spoor van diepe baslijnen, eenvoudige maar vertrouwde key- en gitaarlicks en strakke reggaepatronen. Dit alles wordt bij momenten gepeperd met vurige blazerstoten, die toch opvallend vaak onderdrukt worden.

Meest kenmerkend is echter de diepe reverb op de zang, die voortdurend in een diep echoveld nazindert en waarmee Pura Vida een Thievery Corporation-achtige sound benadert. Dit is geen vurige, politiek geëngageerde muziek. De negen heerlijk lang uitgesponnen songs op ‘Struggle in the City’ zijn eerder een mengelmoes van ongecompliceerde, klassieke reggare en diep nazinderende dub, met ruimte voor een vleugje jazz, elektronica en blues.

Zo mag de titeltrack uitbollen met een roes bedwelmende, instrumentale passie van een dikke minuut. Vurigheid in het snarenspel vermengt zich met een heerlijk loom feeling-good gevoel. Zelfs een traditioneel klinkende skasong als ‘Who Feels it, Knows it’ met een meer uptempo ritme en prominente blazermelodie komt nog vrij ontspannen over dankzij zijn glijdende zangpartijen. Opvallend in dit nummer zijn de momenten van driestemmigheid, waarmee Pura Vida het geluid van de onovertrefbare Congo’s benadert, een levende Jamaicaanse legende waarmee Bregt en co al meermaals samengewerkt hebben.

‘Struggle in the City’ is een reggaeplaat die niet op één genre vastpint, maar een heerlijk ontspannen gevoel koppelt aan internationaal uitstralende, melodieus krachtige muziek. Het feit dat Bregt niet enkel de leadzang voor eigen rekening neemt, maar ook bas, piano, drumpartijen, gitaar, melodica, orgel en percussie al eens durft te beroeren, maakt dat deze man extra veel krediet verdient. Verstand op nul en lekker meewiegen met de heerlijke vibraties van deze plaat is de boodschap.

Meer over Pura Vida


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.