Kwaliteit viert hoogtij. De reggaesector in Vlaanderen beleeft spannende tijden. Want wanneer een twintiger uit een klein Gents dorpje erin slaagt om niemand anders dan de Congos in te lijven om zijn debuutplaat in te zingen, betekent dat toch dat er sprake is van een hoogst uitzonderlijk muzikaal project. Stuurman Bregt de Boever bezit dan ook een uniek talent om melodieus sterke rootsreggae uit zijn thuisstudio -waar het legendarisch vocaal trio uit Kingston reeds meermaals gast was- te toveren. ‘We Nah Give’ up is een krachtig dubbelalbum dat enkel op vinyl beschikbaar is en de muzikale geest van traditionele rasta’s uitademt.

Over de audio

‘Jah Sent a Little Angel’ is een song die perfect had kunnen staan op het door reggaeliefhebbers vaak in hun top vijf geplaatste debuut ‘The Heart of the Congos’. Het dartel rocksteadyritme ademt helemaal de geest van de jaren ’70 uit met zijn rollende bas, Efteling-trompetmotief en wippend orgeltje: ingrediënten die een en al authenticiteit uitstralen. Verder houden de drie befaamde Jamaicaanse rasta’s mooi vast aan een steeds herhaalde “oooh”, “”aaah” achtergrondzang die het nummer een extra eindeloos karakter geeft.

Toch blijkt dit nummer meer dan het hardnekkig herhalen van hetzelfde verslavend motiefje. Probeer enkel maar al eens de partijen van de verschillende instrumenten (bas, gitaar, orgel, tamboerijn, hammond, trompet) te analyseren: de rijkdom blijkt erg groot en het geheel zit strak in elkaar. Daarnaast bouwt Pura Vida enkele opmerkelijke bruggen in ‘Jah Sent a Little Angel’, waardoor tijdig een melodieuze zijsprong wordt gemaakt.

Op deze manier zorgt de Boever zowel voor een traditioneel gevoel, vertolkt in een eindeloze herhaling van de melodie, als een permanente kracht door voldoende afwisseling in structuur. Dit levenslied is dan ook een groot eerbetoon aan klassieke rootsreggae.

Meer over Pura Vida & the Congos


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.