Prachtige titel, mooie en sobere layout, ... de Amerikaan Richard Buckner beperkt zich tot de essentie. Op 'Dents and Shells', de naam van zijn zesde plaat, doet hij dat met een intrigerende, intieme en intense schoonheid. Elf tracks lang kleedt de man eenvoudige popliedjes aan met een karig instrumentaal kleedje en speelt hij voorzichtig met bluegrass- en americana-invloeden. De sfeer van Tucson, Arizona waadt door deze muziekparel heen. Met als twee wapens zijn sierlijke gitaar en zijn warmzachte, even sierlijke stem leidt Buckner zorgeloze, vlotte nummertjes die niet zouden wegsmelten naast een knisperend haardvuur.
"Eenvoud siert", Richard Buckner doet deze basisregel alle eer aan. Elf liedjes, waarvan éénieder zou kunnen pretenderen ze zelf geschreven te hebben, zorgen voor een half uurtje intense luisterlust. Dankzij een vastberaden, melodieus spel van twee gitaren en een trefzekere stem dreigt deze muziek toch nooit al té broos of té duister te worden. De opluistering met sfeervol key- of pianowerk, een voorzichtige bas en schuifelende drums (die maar in twee tracks echt doorbreken) versterkt deze krachtige songbasis. In 'Straight' komen zelfs twee weemoedige cello's binnengeslopen, waardoor het nummer een verrijkte klankkleur krijgt. Karigheid wordt ergens nooit synoniem voor simplisme, hoewel titels als 'Her', 'Fuse', 'Invitation' of 'Rafters' anders doen vermoeden. Zo zorgen enkele originele buitenbeentjes op 'Dents and Shells' voor een leuke afwisseling. In het rustige 'Firsts' volgt de tweede gitaar feilloos de op- en neerdeinende zanglijn, wat een aangenaam verrassend effect heeft. De afsluiter 'As the Waves Will Always Roll' sluipt rustig weg in ijle klanksferen van cello, rhodes en gitaar maar wordt tweemaal plots onderbroken door enkele wild rollende tromroffels. Deze laatste vormen trouwens meteen het meest extraverte moment op deze plaat, die het niet nodig acht om druk te gaan doen.
'Dents and Shells' houdt het eenvoudig en dat is plezant. Zelfs steun van topmuzikanten van Meat Puppets of Butthole Surfers blijven de ambitie drukken. Dat Richard Buckner daardoor geen stevige hits zal scoren, kan enkel de toevallige passant die wél bij dit plaatje blijft stilstaan maar meer bekoren. (Niet verder vertellen.)

Meer over Richard Buckner


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.