Richard Buckner (Sir Dark Invader) is een singer-songwriter die sinds de negentiger jaren soloplaten uitbrengt met veelal droevige, gevoelige liedjes. Zijn muziek wordt doorgaans onder alternatieve country gerangeerd. Jon Langford (the Fanglord) was een van de oprichters van The Mekons, een punkformatie.

De hoes en de titel van deze plaat lijken te suggereren dat de twee heren een woelig en conflictueus creatieproces achter de rug hebben. 'The Mekons' schurkten in de jaren tachtig echter ook al tegen country, folk en rock aan. Het hoeft dus niet te verbazen dat dit album eerder klinkt als het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen gelijkgestemde zielen dan als een compromis tussen zeer verschillende muzikale stromingen. Melancholie en eenzaamheid zijn de voornaamste thema's.
Het openingsnummer 'Rolling of the Eyes' is een goede weerspiegeling van wat de plaat in te bieden heeft: vlotte, pretentieloze rocksongs met gitaar, bas, drums en zang en een evenwichtige afwisseling tussen instrumentale en vocale passages, tussen drukke en rustige momenten. 'From Attic to Basement' is een louter instrumentaal nummer, 'Stayed' en 'Do You Wanna Go Somewhere?' zijn wat rustiger en misschien sentimenteler, maar voor het overige zijn alle nummers op deze zelfde manier opgebouwd. Wat sporadisch mandolinegetokkel is dan meteen een enorme uitbreiding van het klanklandschap.
Zowel Langford als Buckner houden er een wat slordige, ongeschaafde zangstijl op na die een gezellige nonchalance uitstraalt, maar niet altijd uitblinkt in toonvastheid. Daardoor lijkt deze stijl eerder geschikt voor solowerk dan voor samenzang. Maar in 'Nothing to Show' bewijzen deze twee het tegendeel. Hun timbres worden vermengd tot een mooie, zij het triestige eenheid, waarbij de twee zangers er bovendien in slagen om moeiteloos over te schakelen tussen voorplan en begeleiding.

De negen nummers op dit album zijn geen wereldschokkende statements of hoogtepunten van originaliteit. Het zijn wel negen vakkundig gemaakte en leuke songs.

Meer over Richard Buckner & Jon Langford


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.