De Finse band RinneRadio brengt op het RockAdillo label met LUMIX een nieuwe release die op de rand van loungejazz en elektronica balanceert. RinneRadio is een driekoppig gezelschap dat naast Tapani Rinne, als saxofonist en eigenlijke frontman, bestaat uit Verneri Lumi als elektronicaspecialist en Juusonik op percussie.
Op de cd staan in totaal negen nummers die allemaal ongeveer dezelfde gelaagde horizontale structuur bezitten. Als basis is er een eenvoudige en meestal (net niet volledig) repetitieve hypnotiserende elektronische lijn van Lumi, die versterkt en gevarieerd wordt door zeer snelle percussie. Daarboven speelt Rinne dan een soort meditatieve improvisatie op sax, klarinet of basklarinet. Hoewel de opbouw misschien gelijklopend is op bepaalde vlakken zijn er toch verschillen wat betreft het karakter van de verschillende nummers. Het klankbeeld gaat van jaren-zeventig-achtig Kraftwerk-elektronicageluid in 'marras' en 'helsinki northeast' over bijna volledig acoustische klanken zoals in 'tammi' en 'fintrip' naar duisterdere en bedreigendere kleuren in 'osaka' en in 'bass clarinet'. Door het gebruik van uiterst eenvoudige melodieën en de meditatieve sfeer bestaat natuurlijk wel het gevaar dat de luisteraar niet steeds bij de zaak betrokken blijft, maar het is dan ook de vraag of dit de hoofdbedoeling van deze cd is. De kern van de muziek is echter wel interessant met haar piepkleine ritmische variaties en weidse harmonieën.
Echt nieuw klinkt het allemaal niet, omdat het bij momenten sterk doet terug denken aan wat Jan Garbarek reeds enkele jaren geleden gedaan heeft. Toen nam hij verscheidene cd's op waarbij hij met zijn saxofoon improviseerde op middeleeuwse en renaissance gezangen. Dit neemt echter niet weg dat deze cd een pareltje van een sfeerschepper is, die door zijn vrij homogeen karakter gemakkelijk te begrijpen en te appreciëren is en tegelijk nooit vervalt in eentonige loops.

Meer over RinneRadio


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.