'Melody A.M.' van Röyksopp ligt al bijna een jaar in de winkel, maar door de aandacht voor het Noorse duo Svein Berge & Torbjorn Brundtland op de zomerfestivals leek de tijd rijp voor een nieuwe release. Omdat er geen nieuw materiaal was, is er geopteerd voor een bonus-cd bij Melody A.M.
Op de bonus-cd staan twee remixes van 'Poor Leno' en eentje van 'Remind Me', plus de drie video's van 'Eple', 'Poor Leno' en 'Remind Me'.
De remixes van 'Poor Leno' zijn niet vernieuwend als remix en brengen dus geen verhelderende inzichten in het nummer. De eerste remix bevat alleen een verse, ietwat zwaardere beat, maar het nummer haalt zijn kracht uit de melodie. De tweede remix heet 'Silicone Soul's Hipno House Dub' en dat is nog niet eens een te lange omschrijving. Gelukkig dat het woord remix er niet in voorkomt, want van het originele nummer is weinig overeind gebleven. Maar als extra track stoort het niet. 'Someone Else's Radio Remix' van 'Remind me' ondergaat bijna hetzelfde lot als de eerste mix van 'Poor Leno', zij het dat er nog minder veranderd is. De naam verklaart alles.
De video's daarentegen zijn origineel en onderhoudend, want ze bevatten een duidelijke boodschap en zijn fantasierijk. Er wordt elke keer een avontuurlijk verhaal verteld waarin wereldse problemen aangekaart worden, zoals bedreigde diersoorten en het routineuze stresserende leven van de Westerse mens. De stijl van de drie clipjes is gelijkaardig: ze zijn allemaal getekend in een eenvoudige, maar duidelijke stijl.
Ook vrij eenvoudig is de opbouw van de nummers op het album 'Melody A.M.'. In die eenvoud is er genoeg plaats om de aanstekelijke melodie in al zijn uitspattingen aan bod te laten komen. Röyksopp heeft weinig aandacht voor diepgang of geluidsorgiën, maar des te meer voor het entertainmentsgehalte. Enkel in 'In Space' en 'Sparks' ontbreekt dat wat en 'She's So' klinkt wel heel mellow.
De hele cd straalt een sfeer uit waarbij je lekker in je wagen wil cruisen over een verlaten autosnelweg in de vroege uurtjes, met nog warme herinneringen aan de feestjes van de afgelopen nacht, terwijl je de opwindende melodieën mee neuriet. Het is dus die after midnight (am) die bedoeld wordt in de titel en niet de gebruikelijke am (ante meridium) waarin je 's morgens wakker wordt, want dan zou de opgewektheid van het album wel eens kunnen storen.
Het kan natuurlijk zijn dat Noren minder last hebben van een ochtendhumeur en dat dat naïeve optimisme dan de oorzaak van de bonus-cd is, die geen extra reden biedt om het album te kopen, maar alleen gebruikt wordt om de video's te bekijken.

Meer over Röyksopp


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.