Wereldmuziekfanaten keken met argusogen uit naar haar nieuwe album. Volkomen begrijpelijk. Rokia Traoré behoort ongetwijfeld tot de top van de Afrikaanse diva's. Deze jonge Malinese française heeft niet enkel een daverend overtuigend timbre in de stem, ze blinkt daarenboven nog eens uit in de kunst van het liedjesschrijven.
Bowmboï is zeer rijk aan variatie, elk nummer is getypeerd door een eigen ambiance. Snelle opzwepende tracks, een furieus klinkende Traoré en veel percussie staan haaks tegenover lieflijk ingezongen slaapliedjes. Wat nog knapper is, elk nummer is op zijn beurt nog eens een vat vol verrassingen. Bowmboï spreekt telkens opnieuw aan met een vreemd geplaatste korte pauze, een langer gespeelde noot, een tempowisseling of een door merg en been gaande kreet. Over die kreten nog dit. Haar stem klinkt zo oprecht, doorleefd van emotie en vol warmte dat het werkelijk ontroerend is.
Knappe liedjes, een steengoede vocalist,...over de gastmuzikanten nog maar gezwegen. Die zijn ook niet van de minste en doen een aardige duit in het zakje om dit album naar een hoger niveau te tillen. De hese Ousmane Sacko zingt mee op 'Mariama': een liedje over de onontkoombare dood en de eindigheid van het menselijk bestaan. Het is alsof in zijn stem een soort verslagenheid en tegelijkertijd wijsheid tot leven komen. Om het geheel wat lichter te maken zingt een tedere Traoré er hier en daar een relativerende strofe bij. Verder staan op deze opname gastbijdragen van het Kronos Quartet en Baba Sissoko. Het prachtige 'Manian' is een dartel, fijngevoelig stukje zang en de arrangementen voor de strijkers van het Kronos ondersteunen dit vocaal boeket voortreffelijk. Het strijkkwartet voelt deze muziek prima aan, niet in het minst omdat dit viertal zich eerder al op de Afrikaanse muziek heeft gestort in 'Pieces of Africa'.
Een sobere - maar eens gehoord onmisbare - bijdrage van het Kronos Quartet samen met de uitnodigende mysterieuze klanken van het Bambara (de taal) nodigen uit om dit album keer op keer te spelen. Al is dit nog máár Traoré's derde plaat, toch lijkt ze reeds tot haar volle wasdom te komen. De zinderende hitte die in haar stem schuilgaat (zo geïmporteerd uit de Sahel) en de gevatte, gevarieerde composities zijn bloedmooi. Bowmboï is zonder meer overtuigend.

Meer over Rokia Traoré


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.