Het Zweedse Sabaton heeft iets met oorlog en geschiedenis. In tegenstelling tot het Britse doodseskader van Bolt Thrower houden deze jongens het eerder op behoorlijk bombastische heavy metal, compleet met koren tijdens de refreinen, een stevige laag keyboards en snedig gitaarwerk met de obligate solo's. Hoe lang Sabaton dit nog gaat volhouden is een beetje een vraag, maar zowel hun debuut 'Primo Victoria' als deze 'Attero Dominatus' zijn bijzonder genietbaar.

De aftrap wordt gegeven met het titelnummer, dat meteen alles belichaamt waar Sabaton muzikaal voor staat: meerstemmige zang, drums die aan een degelijk tempo voortraggen zonder echt snelheidsrecords te breken en gitaarwerk dat meer dan eens een beeld oproept van het vroege Iron Maiden maar dan zonder de twinloopjes. De band heeft in ieder geval de kop niet in het zand gestoken maar wel degelijk opzoekwerk gedaan. Zo draait 'Rise of Evil' over de opkomst van het Derde Rijk, 'Nuclear Attack' over – u raadt het nooit – de atoombom op Hiroshima, 'In the Name of God' over Osama Bin Laden en dat gaat zo maar door. Behoorlijk cheesy met momenten, maar wie even de te voor de hand liggende teksten laat voor wat ze zijn zal snel merken dat Sabaton lekker musiceert en dat er best goeie tracks te vinden zijn. Het staat buiten kijf dat wie al niet gecharmeerd is door bombastische heavy metal waar regelmatig over 'brothers in arms' wordt gezongen, bitter weinig kan aanvangen met Sabaton. Echter, wie zin heeft om geregeld uit volle borst mee te zingen met de aanstekelijke refreinen kan het hartje ophalen aan deze plaat. Het nummer 'Metal Crüe' gaat overigens over zowat elke metalband die ooit iets heeft betekend en is dus weinig meer dan een opsomming, verpakt in een vrolijk deuntje.

Voorlopig begint het trucje van Sabaton nog niet te vervelen en weet dit combo leuke dingen te doen binnen een vrij beperkt raamwerk. Verfrissende inzichten in heavy metalmuziek zijn schaars, maar onweerstaanbare clichésongs zijn des te meer voorradig. Het is dan ook onomstotelijk bewezen dat dit er makkelijker ingaat met een aantal pintjes onder de arm.

Meer over Sabaton


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.