Het is een fabel dat noormannen van Noorwegen komen. Ook Zweden heeft immers een rijke Vikingtraditie en houdt de cultuur nog steeds in ere. Met name bands als Sabaton symboliseren, met hun heavy metal strijdliederen, de vurigheid en woestheid van deze woeste krijgers. De liveplaat ‘World War Live – the Battle of the Baltic Sea’ geeft nog het best weer waar het om gaat: eenvoudige liedjes worden overgoten met metalgitaren en wild drumwerk maar vooral ook met veel gescandeerde meebrulmomenten die de vuisten in de lucht doen steken.

Sabaton maakt de ultieme oorlogsliederen. Net als zijn voorgangers, draagt ook dit album weer de titel van een beroemde veldslag, de confrontatie op de Baltische zee tussen de Duitsers en de Scandinaviërs. Dertien songs lang, een intro en outro niet meegerekend, gooien deze zes fanatieke Zweden al hun wapens in de strijd en wordt geplukt uit de inmiddels toch al elf jaar oude carrière van dit populaire metalgezelschap. En dat levert een gimmick op van vele muzikale overwinningen.

Te noteren: een zaal met enkele duizenden devote, zwartgeklede, langharige Zweden, onverstaanbare, stoer klinkende bindteksten van de kale Joakim Brodén die als een tierende goeroe de menigte ophitst en een daarop volgende muzikale explosie van openscheurende gitaarmelodieën. Tegelijkertijd presenteert de band bijna lachwekkend eenvoudige meeroepliedjes die gretig plukken uit een aantal heavy metalclichés (‘White Death’ lijkt wel heel sterk op Bon Jovis ‘You Give Love a Bad Name’) en doet daarmee wat denken aan de Finse Eurovisie gekte Lordi. Een stevige symfonische onderbouw met stuwende synthesizers van virtuoos Daniel Mÿhr zorgt voor extra pathetiek in het geheel van trage headbangbeats die toppers als ‘Wolfpack’ of ‘Swedish Pagans’ voortdrijven. Epische partijen en dramatiek vieren hoogtij op deze leuke, kwaliteitstechnisch prima  geregistreerde liveplaat.

Toegegeven, deze muziek klinkt helemaal overdreven en kan natuurlijk niet echt ernstig genomen worden. Maar het dient te worden gezegd dat Sabaton erg strak en energiek speelt en zonder enige moeite zijn publiek weet in te pakken. Dat frontman Brodén, allicht omwille van een overdosis vuurwater, niet altijd vocaal kan tippen aan het sterke melodieuze kader van zijn band, is daarom vergeeflijk.

Een gelimiteerde versie voegt nog een extra schijf met een tweede concert uit de World War Tour van 2008 toe en een bijbehorende dvd. Maar ook zonder beelden is het perfect mogelijk in te leven in dit muzikale heavy metalorgasme. Een keertje opnieuw puberen en superheld spelen kan heus geen kwaad.

Meer over Sabaton


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.