Cecilia Bartoli wil met deze cd Antonio Salieri van de vergetelheid redden. Door zijn concurrentie met Mozart werd hij vaak bestempeld als een verbitterde tweederangscomponist. Nochtans moet Salieri toch ook grootmoedig geweest zijn want hij was bereid om gratis les te geven aan minder bemiddelde studenten. Onder andere Beethoven heeft zo bij Salieri les gevolgd. Ook als componist is hij niet zomaar een mislukkeling, daarvan is deze cd het overtuigende bewijs.
Dit album bestaat uit een selectie van aria's afkomstig uit verschillende opera's. Zeker is dat Salieri een expressief componist was, de tekstexpressie staat voorop. Zoals van een Italiaanse componist verwacht kan worden is hierbij de melodie uiterst belangrijk. Maar de kracht van Salieri's muziek is dat hij dit weet te combineren met een bijzonder effectieve harmonie: meestal discreet op de achtergrond maar soms plots bijzonder betekenisvol door een onverwachte modulatie.
Het lijkt wel of deze muziek Bartoli op het lijf geschreven is. Haar interpretatie is vol overgave: met haar stemtimbre creëert ze de meest uiteenlopende karakters. Soms klinkt ze werkelijk als een heks, dan weer furieus, of heel zacht en lief... Het is onbegonnen werk om deze veelzijdigheid te beschrijven, wel is het opmerkelijk om te merken dat Bartoli de expressie van de muziek op de eerste plaats zet. Zo hoeft niet alles mooi en gepolijst te zijn: rauwe klanken behoren evenzeer tot haar kleurenpalet. Hierin is Bartoli op schitterende wijze ondersteund door het 'Orchestra of the Age of Enlightment' onder leiding van Adam Fischer. Vinnig, en vol temperament muciseren zij en brengen Salieri's muziek tot leven.
Ook al zou men niet bekoord zijn door Salieri's muziek, het entoesiasme en de overtuiging van de uitvoerders – met Cecilia Bartoli voorop - is overweldigend. Maar allicht is ook Salieri's muziek op zich meer dan aanstekelijk. En dan kan men zich met enige verbijstering afvragen hoe gemakkelijk mythes tot stand komen en soms zelfs in staat zijn onze waardering te beïnvloeden.

Meer over Salieri


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.