Saltatio Mortis is een bijzondere eend in de bijt: deze band grossiert in wat ze zelf middeleeuwse rock noemen en dat vertaalt zich naar aanstekelijke muziek, gecompleteerd door middeleeuwse instrumenten en vooral een goede live-reputatie. Dat laatste heeft de groep al twee keer vereeuwigd op een zogeheten 'Mittelaltermarkt', een fenomeen waarbij de oude tijden herbeleefd worden in een aangepast decor. Een beetje zoals de lokale Brueghelmarkten, maar dan een stuk uitgebreider en allicht authentieker. In die omgeving komt een aangepaste versie van Saltatio Mortis natuurlijk perfect tot zijn recht, iets wat ze hier voor de derde keer op rij bewijzen.

Waar Saltatio Mortis op hun albums netjes laveren tussen rocksongs met flink wat elektrische gitaar en hun meer authentiek middeleeuwse nummers (meer dan eens gebaseerd op echt oude liedjes), is de inkleding op 'Manufactum III' een stuk soberder wat betreft elektrische instrumenten. Hier gaat het collectief natuurlijk meer voor een passende sfeer en dat vraagt een minder vervormde aanpak. Gek genoeg winnen de meeste nummers van de groep hierdoor niet enkel aan overtuigingskracht maar ook aan luisterplezier. Dat het publiek enthousiast meedoet, is een meer dan aardige bijkomstigheid, maar het is gewoon hoorbaar dat Saltatio Mortis zich hier te pletter amuseert.

Met een goeie vijftien songs – waaronder een paar nieuwe bewerkingen van hun eigen werk – wordt alleszins flink van jetje gegeven. Links en rechts worden instrumentale tussendoortjes gelanceerd, die even de sfeer zetten dankzij de vrolijke en emotievolle melodieën. Het is vooral goed hoorbaar dat Saltatio Mortis de song centraal weet te zetten en dat het vinden van een goede melodie of pakkende instrumentale lijn meer dan ooit belangrijk blijft. Allicht dat daardoor de groep zo'n aantrekkingskracht weet uit te oefenen.

Liefhebbers van middeleeuwse folk en rockmuziek in een apart jasje (vooral akoestisch in dit geval), zijn bij de 'Manufactum'-reeks van Saltatio Mortis aan het juiste adres. Het geheel klinkt fris, vrolijk en aanstekelijk en dat is precies hoe een liveplaat zou moeten overkomen.

Meer over Saltatio Mortis


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.