De laatste jaren wordt een muziekliefhebber als het ware overspoeld door bands die beweren meer te doen dan folk te mengen met metal. Dat geeft in het beste geval aardige deuntjes, in het slechtste geval een vorm van pretentieuze onzin, gekoppeld aan een poging om de oude tijden te doen herleven. Een band die echter al jaren de toon aangeeft wat betreft middeleeuwse thematiek en rock/metal, is Saltatio Mortis. Zij balanceren al langer dan populair is op de rand tussen rock, metal en pop, maar doen dat steeds met een gedegen achtergrond in oude teksten en daarenboven weten zij als weinig anderen de combinatie tussen onder meer doedelzakken en gitaren te laten werken. 'Sturm aufs Paradies' is hun laatste werkstuk, en het is een erg genietbaar schijfje geworden.

Het goede aan Saltatio Mortis is dat dit gezelschap perfect doorheeft dat eender welk instrument in dienst moet staan van een memorabele song, en wat dat betreft zit het hier meer dan snor. Elk nummer heeft een opvallende hook of pakkende melodie, die de ene keer vol overtuiging gezongen wordt, dan weer klankkleur krijgt dankzij de ritmesectie, soms door de gitaren en vaak door de traditionele instrumenten. Het geheel hoeft niet overdadig vrolijk te klinken, en dat maakt het allemaal net dat stuk interessanter.

Saltatio Mortis wisselt graag af tussen ingetogen en wat potiger, en eerste single 'Hochzeitstanz' is een mooi voorbeeld van de zaken waarmee dit combo overweg kan. De zanglijnen zijn herkenbaar en vrij makkelijk te verhapstukken, terwijl een melancholische melodie de toon zet. Ook 'Eulenspiegel' kent een pakkend refrein, en klinkt als geheel iets opgewekter. 'Gott Wurfelt Nicht' is dan weer bijzonder ingetogen en laat ruimte voor een adempauze en een snik. Dat het ook steviger kan, bewijst onder meer opener 'Habgier und Tod', waar Saltatio Mortis behoorlijk fel van leer trekt.
Enige struikelblok voor sommigen kan de zang zijn, die geheel in het Duits afgewerkt wordt, maar dat heeft aan de andere kant zeker en vast zijn charme. Het is in elk geval zo, dat wie een zwak heeft voor folkmetal, dit zeker mag onderzoeken, maar wie houdt van degelijke nummers met een hart, is sowieso op de juiste plaats bij 'Sturm aufs Paradies'.

Meer over Saltatio Mortis


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.