Zoals wijn beter wordt met de jaren, zo ook worden sommige bands steeds beter. Het Britse Saxon stond begin jaren tachtig mee aan de wieg van de nieuwe lichting Britse metalbands, deed doorheen de jaren stug haar ding en komt nu opnieuw aandraven met een zeer sterk schijfje getiteld 'Lionheart', volledig in de beste Saxon-traditie.
Het hoeft weinig betoog dat een band die ondertussen bijna dertig jaar aan de slag is, ondertussen haar eigen geluid heeft gevonden en dat is bij Saxon zeker het geval. Het potige gitaarwerk van het duo Paul Quinn/Doug Scarrat is gebaseerd op strakheid en souplesse. Beide heren laten overdadig gefrutsel achterwege en dat geeft de meeste nummers een drive om volmondig 'U!' tegen te zeggen. Opener 'Witchfinder General' is een razend nummer, zeker voor Saxon's doen. De snelheid die het kwintet hier tentoon spreidt is van een intensiteit die veel jonge bands niet eens halen. Bruutheid mag niet vergeleken worden met kracht, een misvatting die regelmatig de kop opsteekt. Saxon zou Saxon niet zijn als meer uitgesponnen nummers geen plaats zouden krijgen en daarvan is het titelnummer een goed voorbeeld. Het is allicht nogal klassiek van opbouw, met een rustig begin en een verloop dat steeds heftiger wordt, maar die formule blijft wél werken. 'Beyond the Grave' is daarentegen nogal a-typisch, met bevreemdende geluidjes en een wat tegendraads ritme. Met voorsprong het beste nummer op 'Lionheart' is een tweeluik. Het begint met het akoestische 'Jack Tars' en gaat plots over in 'English Man 'o' War', een beuker van jewelste. Frontman Biff Byford is bijzonder goed bij stem en haalt regelmatig fiks uit. Zijn iet of wat nasale stem vormt voor sommige mensen misschien een drempel, maar het staat als een paal boven water dat hij de geknipte zanger is voor een groep van Saxon's formaat.
Pensioen is wel het laatste waar de heren van Saxon aan denken, getuige 'Lionheart'. Dat is maar goed ook, want als deze band schijven blijft afleveren die kracht en finesse zo uitmuntend combineren als 'Lionheart' dan mag de jonge garde zich nu al gaan verschuilen onder de rokken van hun moeder.

Meer over Saxon


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.