Progressieve melodische metal, dat is waar het om draait bij het vijftal genaamd Serenity. En eerlijk is eerlijk, dat is een vlag die de lading behoorlijk dekt, al wil het met dat progressieve nogal meevallen. Het lijkt een pak realistischer om te gewagen van melodieuze metal met hier en daar wat moeilijkere passages. Hoe het ook zij, deze vermoedelijk Duitse formatie brengt het er niet slecht vanaf, al dient gezegd dat het album wat aan spanningskracht mist.

Erg soft zijn de heren alleszins niet, want wie nummers als 'Canopus', 'Engraved Within' of 'Dead Man Walking' rondjes laat draaien merkt dat het gitaarwerk het gros van de songs inkleurt. Er wordt dus, in tegenstelling tot een groot aantal van hun collegae, weinig met keyboards gejongleerd. Dat betekent dat elke melodie en elke solo netjes uit de zes snaren worden geperst en dat is ook alweer even geleden binnen dit subgenre. Sfeervol is een woord dat vaak terugkomt bij het beluisteren van de composities die deze heren gepend hebben. Zo is 'Dreams Unlived' een mooi instrumentaaltje waarin hoorbaar is dat Serenity ook zonder zang kan boeien. De licht neoklassieke toets die de nummers kenmerkt maakt dan ook dat een groot aantal mensen deze hersenspinsels zal weten te waarderen. Er is echter een puntje waarover toch wat kritiek mag geuit worden, en dat is de zangprestatie van Georg Neuhauser. De man zingt zeker niet slecht, integendeel, maar in een aantal nummers valt veel te goed te horen dat hij een vrij exhaustief accent heeft en dat is wel erg jammer. Dat is bij de meeste Duitse bands een zaak die terugkomt, maar bij Serenity durft het van tijd tot tijd de band wat te nekken. De reden daarvoor is dat Neuhauser prominent aanwezig is met mooi vocale melodie├źn en zanglijnen waardoor de rest van de band soms wat naar de achtergrond wordt verdrongen. Zo valt hij natuurlijk goed op, maar dat maakt ook dat zijn occasioneel haperende uitspraak te sterk word benadrukt, wat met een andere mix had kunnen verholpen worden. Het blijft echter een kanttekening.

Serenity brengt het er zeker niet slecht vanaf, maar echte uitschieters telt dit album niet. Het zit weer netjes in elkaar en fans van melodie zullen overweg kunnen met deze plaat, maar opzienbarende dingen blijven wat achterwege.

Meer over Serenity


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.