Sergey Prokofiev schreef tamelijk veel werken en hield zich met haast elk denkbaar genre van muziek bezig, van symfonieën en concerti tot filmmuziek maar kamermuziek is bij hem eerder beperkt. Hij begon er ook pas relatief laat aan in zijn carrière. Het eerste strijkkwartet dateert uit 1930 en is het resultaat van een opdracht van de Library of Congress in Washington die haar muziekbibliotheek wou uitbreiden met werken van grote moderne componisten. Het tweede en laatste kwartet werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog geschreven. Prokofiev was met de rest van de Russische artistieke elite naar de Karbardino-Balkar autonome Sovjet republiek in Centraal-Azië geëvacueerd en daar maakte hij kennis met de volksmuziek uit de streek, die elk van de drie delen van het kwartet inkleurt. Tussen beide kwartetten past de sonate voor twee violen, een sonate die begonnen werd als een gelegenheidscompositie (voor het openingsconcert van een Franse concertvereniging) maar mag gelden als een van de meesterwerken in zijn genre, naast Bartoks vierenveertig duo's voor twee violen.

Het Pavel Haas kwartet staat als een man achter Prokofievs muziek en die weerklinkt dan ook met overgave en enthousiasme. De twee kenmerkende eigenschappen van Prokofiev, het neurotische ritmische en een aantrekkelijke zin voor lyriek en melodie zijn in overvloed aanwezig hier. Lyrische melodieën worden diep in de snaren gespeeld, breed uitgezongen en krijgen een flinke dosis portamento mee. Anderzijds klinkt deze opname uiterst ritmisch en verbeten. De opnamekwaliteit zelf heeft daar ongetwijfeld zelf ook iets mee te maken: de hele uitvoering komt verrassend van dichtbij over en in delen als de finale uit het tweede kwartet voelt men de instrumenten bijna fysiek aan. Resultaat is een uitvoering waar men elke kras, elke pits en elke boogstreek in sterk detail kan waarnemen. De eerste delen van beide kwartetten bezitten bovendien een echt Russisch karakter, met de robuuste vrolijkheid van een authentieke boerendans.

Het Pavel Haas kwartet stelt met deze opname een overrompelende Prokofiev voor, die beklijvend klinkt en geen seconde verveelt. Het is een plezier om te horen hoe de vier muzikanten zich haast lijfelijk in deze muziek gooien en dat resulteert in een interpretatie die met brede penseelstroken werkt om een Prokofiev aan de wereld voor te stellen vol energie, diepgang en lyriek.

Meer over Sergey Prokofiev


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.