Het hardcorecollectief Sick Of It All behoeft eigenlijk geen introductie meer: dit viertal heeft mee met andere bands de hardcorescene groot gemaakt en ze zijn blijven voortgaan in de stijl die ze zelf mee hielpen ontwikkelen. 'Based On A True Story' is ondertussen hun zoveelste plaat, maar nog steeds zit er geen sleet op de formule, wel integendeel: dit is zowaar een van hun hardere schijven geworden.

Zoals de titel aangeeft, is het hele album opgehangen aan een waar gebeurd verhaal over iemand uit de kennissenkring van de heren, die een vrij fout parcours liep, maar uiteindelijk toch tot inkeer kwam. Sick Of It All greep wel vaker terug naar waargebeurde zaken, iets wat veel van hun songs een hoge dosis authenticiteit meegeeft. Wanneer frontman Lou Koller zijn teksten met kracht debiteert en uitspuwt, valt het moeilijk om de man niet te geloven.

Muzikaal gezien grijpt dit album terug naar een meer vermetaliseerde versie van hardcore, in tegenstelling tot een eerdere schijf als 'Built To Last', die meer de punkvibe vatte. De gitaren klinken dan ook lekker vet en zwaar, en ook een aantal riffs (waaronder die van opener 'Death or Jail') doen erg metal aan. Dat is niet erg, want daardoor klinkt de band nog wat agressiever dan anders, en dat past wel bij dit verhaal. Wat gelukkig ook gebleven is, zijn de shouts, veelal tijdens refreinen, waarbij de overige bandleden schreeuwkoorgewijs frontman Lou een steun in de rug geven.

'Based On A True Story' bevat ook een pak memorabele songs die het bloed sneller doen stromen. Zo is er de brutaliteit van 'Death or Jail', het geweldige meezingnummer 'Braveheart' (eentje dat luidkeels meegezongen kan worden live) of het zowaar ingetogen 'Waiting for the Day'. De band heeft lak aan technische hoogstandjes, maar houdt van de gitaarriff als het belangrijkste element om zowel melodie als agressie over te brengen, en slaagt daar ook volkomen in.

Eigenlijk heeft Sick Of It All nog nooit een mindere plaat uitgebracht, en 'Based On A True Story' is zonder twijfel een van de betere: de songs zitten goed in elkaar, er is meer dan voldoende afwisseling te bespeuren en de hardcore spirit zit nog steeds op de juiste plaats.

Meer over Sick Of It All


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.