Dat het allemaal heel snel kan gaan, moet de heren van Simian Mobile Disco geen twee keer gezegd worden. Het net een jaar oude debuutalbum 'Attack Decay Sustain' heeft voor dit Britse duo wereldwijd in grote clubs en concertzalen en op bekende festivals de deuren geopend (denk Pukkelpop, Ten Days Off, I Love Techno). Simian Mobile Disco springt dan ook netjes mee op de nog steeds voortdurende new-elektro hype en koppelt broeierige ritmen aan een uiterst verzorgde, minimale omkadering. De combinatie met de juiste, hippe geluiden, leuke elektronische details of melodieuze fijngevoeligheid leent zich dan ook uitermate tot manipulatie. Vandaar verschijnt nu 'Sample and Hold', een volledige langspeler waarbij de tracks uit het debuut onder vakkundige remixhanden worden genomen.

Zonder echt van stevige grootvorsten te spreken, heeft deze remixplaat een aardige gastenlijst van hedendaagse dj's en producers. Namen als Cosmo Vitelli, Simon Baker of Chrome Hoof (die blijkbaar op het promo-exemplaar niet welkom waren) stammen immers af uit eenzelfde hip, veelbelovend Simian Mobile-wereldje. Dat hippe namen echter geen garantie zijn voor aanstekelijke bewerkingen, moet hier af en toe blijken. Shit Robot maakt van het duistere 'It's the Beat' een nogal doordravend vrouwen-elektro-bitch-nummer met weinig echte body en de nogal verhakkelde minimal techno van Danton Eeproms 'Woorden' zou zonder het wervelende synthesizertje van het origineel wel heel erg weinig om handen hebben. Dat neemt niet weg dat het leeuwendeel van deze plaat wel aardige pluimen en modieuze dansschoenen verdient. Het bekende 'The Hustler' is in een erg droog break-discojasje gestoken en met heerlijke baspulsen aangevuurd waardoor de Franse producer Joakim het nummer sexier maakt dan tevoren. Dj Pinchs 'I Believe' klinkt dan weer heerlijk spacy, zweverig en minimaal en steekt heerlijk af tegen de voorgaande, stoere breakbeats met live drumpartijen van Oscillations 'Tits & Acid'. De fijne spacedisco van Cosmo Vitelli's 'Hotdog' zweeft daar mooi tussenin en is dankzij een hemelse gitaarriff en verhakkelde vrouwenzang ongetwijfeld één van de hoogtepunten van deze cd.

Simian Mobile Disco heeft in afwachting op een nieuwe langspeler duidelijk niet stil gezeten. Wie houdt van wat experimentele dance-nieuwigheden, krijgt hier een leuke remixplaat voorgeschoteld. Gezien de grote diversiteit tussen de elf tracks zullen de meningen over elke aparte bewerking allicht verdeeld zijn, maar finesse en originaliteit krijgen hier toch een mooie plaats.

Meer over Simian Mobile Disco


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.