Simplesongs begon als een eenmansproject rond de duistere vertellingen van de Antwerpse songschrijver Ken Veerman. Ten tijde van zijn debuut-EP ‘Last Day on Earth’ ging Veerman op het podium enkel vergezeld van een loopstation, maar intussen werd Simplesongs uitgebreid met een volwaardige backing band. Zijn titelloze debuut ruilt de dramatische singer-songwriter van weleer in voor donkere, bezwerende composities.

De apocalyptische thematiek van ‘The Last Day on Earth’ EP maakt plaats voor minstens even zwartgallige zielenroerselen. “After all that has gone wrong / It’s still the right way to break your heart”, klinkt het in ‘The Right Way’. Hoewel Simplesongs door zijn gewichtig leidmotief al gauw zwaar op de hand dreigt te worden, kwijt Veerman zich bijwijlen zeer goed van zijn taak.

Het dreigende en mysterieuze karakter van de muziek vindt voornamelijk zijn oorsprong in de indringende intensiteit van de ritmesectie. Spookachtige, diepe bassen zwaaien de plak in de onderste klankregionen en het roffelende drumwerk mikt steevast op een slepend effect. ‘Apologise’ wordt verder ingekleurd met spaarzame elektronische beats en meanderende elektrische gitaar, terwijl droefgeestige piano naar de voorgrond treedt in ‘Death Is Not What It Used to Be’. De hele cd baadt zo in een onheilspellend, duister sfeertje dat elk lichtstraaltje genadeloos opslorpt.

Het langspeeldebuut van Simplesongs is allerminst een opbeurende plaat, maar staat mijlenver van de halfslachtige pathos waar men vaak mee om de oren geslagen wordt. Simplesongs’ minimalistische klanktapijtjes zuigen de luisteraar mee op een geluidstrip waar begeesterde vocalen, zachtmoedige gitaar, majestueuze piano en occasionele synthesizer de dans uitmaken. Hoewel de rek er naar het einde toe weliswaar wat uit raakt, blijft dat een prestatie om trots op te zijn.

Meer over Simplesongs


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.